Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Kviksølv slog ikke Tycho Brahe ihjel

Tycho Brahe døde ikke af kviksølvforgiftning. Det konkluderer et dansk-tjekkisk forskerhold, der siden 2010 har undersøgt den danske astronoms død.

(Foto: Mads Nissen)
(Foto: Mads Nissen)

Mysteriet omkring den verdensberømte danske astronom Tycho Brahes pludselige død i 1601 er godt på vej til at blive opklaret. Et dansk-tjekkisk forskerhold har netop aflivet den hårdnakkede teori om, at Tycho Brahe døde af kviksølvforgiftning.

Forskerholdet har i årevis undersøgt Tycho Brahes død, og for præcis to år siden åbnede de under stor pressebevågenhed den danske astronoms grav i Tyn-katedralen i Prag. Her tog de prøver af hans hård, knogler og tænder.

- Ud fra de kemiske analyser af knoglerne ser det faktisk ud til, at Tycho Brahe slet ikke har været udsat for kviksølvsbelastning ud over det normale i de sidste fem til 10 år af sit liv, fortæller Kaare Lund Rasmussen fra forskerholdet i en pressemeddelelse.

Dermed er myten om, at Tycho Brahe enten blev forgiftet med kviksølv eller selv brugte grundstoffet som medicin aflivet. Tycho Brahe døde den 24. oktober 1601 efter 11 dages sygdom.

En anden af myterne omkring astronomen, nemlig at hans næseprotese var lavet af sølv, er ligeledes blevet afkræftet af forskerne.

- Ved genåbningen af graven i 2010 tog vi et lille stykke knogle af næsen for at undersøge den kemiske sammensætning, siger arkæolog Jens Vellev fra Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.

- Undersøgelserne viser overraskende, at protesen ikke, som hidtil antaget, var fremstillet af ædle metaller. Kemikerne fandt derimod, at der i grønfarvningen var spor efter lige dele kobber og zink, der tyder på, at protesen var lavet af messing.

Tycho Brahe mistede sin oprindelige næse under en fægteduel i 1566.

Mens forskerne havde adgang til Tycho Brahes skelet i Prag i november 2010, benyttede de også lejligheden til at CT-skanne hans knogler. Forskerne håber, at de på baggrund af skanningerne og analyser vil kunne rekonstruere Tycho Brahes ansigt.

/ritzau

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen