Indiens premierminister: Vi skal til Mars

Indien vil sende et ubemandet rumfartøj til Mars om et år. Projektet skal samle videnskabelige oplysninger.

Indien planlægger at sende et rumfartøj rundt om Mars næste år. Det siger premierminister Manmohan Singh på Indiens uafhængighedsdag.

Projektet ses som endnu et skridt i Indiens ambitiøse rumfartsprogram, der også indebærer planer om en bemandet mission til månen i 2016.

- Vor rumfartøj kommer tæt på Mars, hvor den vil indsamle vigtig videnskabelig information, sagde Singh i en tale på uafhængighedsdagen.

Det er planen, at ISRO, Indiens rumfartsorganisation, sender rumfartøjet af sted til Mars til november næste år. Ifølge ISRO er der afsat mellem 450 og 500 millioner kroner til Mars-turen.

Det indiske rumprogram er efterhånden veletableret og giver stor national stolthed. Men der er også kritik af projektet, der koster mange penge samtidig med, at millioner af indere kæmper med fattigdom og fejlernæring.

Kritikken er taget til, efter at Indien inden for kort tid er ramt af to strømafbrydelser, der ramte næsten halvdelen af landet og gjorde op mod en halv milliard mennesker strømløse i næsten et døgn.

- Der skal være mere opmærksomhed på de fattige. At rejse ud i rummet kan hjælpe videnskaben, men det hjælper ikke de fattige, siger Bindeshwar Pathak, leder af hjælpeorganisationen Sulabh.

I september 2009 nåede Indiens Chandrayaan-1 sonde til månen og opdagede, at der var vand på der, hvilket gav Indiens større troværdighed blandt mere erfarne rumlande.

Det indiske rumprogram har også lidt tilbageslag. I december 2010 eksploderede en satellit og faldt i Den Bengalske Bugt.

USA, Rusland, Japan og Kina har allerede sendt rumfartøjer til Mars.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen