Sådan kan vi selv skabe dommedag

Terrorister med A-våben, dræber-robotter, multiresistent tuberkulose og gensplejsede planter, der er farlige for mennesker. Forskernes bud på de største, menneskeskabte katastrofer er skræmmende.

2012. Året, som, mange frygter, vil blive det sidste i menneskehedens historie, fordi den oldgamle maya-kalender slutter 21. december 2012.

Ihærdige mennesker mener, at den højt-udviklede maya-kultur lå inde med en viden om fremtiden, som vi ikke har adgang til i dag. Nogle mener endda, at Jorden vil kollidere med den mystiske Planet X – også kaldt Nibiru.

Men forskerne er overbeviste om, at forestillingerne om Planet X og maya-kalenderen bare er – forestillinger.

Ifølge det store flertal af forskere kommer truslen mod menneskeheden ikke fra en mystisk planet. Den kommer fra os selv, skriver Videnskab.dk.

Vi har hørt meget om truslerne fra den globale opvarmning. Men skaber viden og teknologi også andre trusler mod menneskeheden?

Læs også på Videnskab.dk: Dommedag udsat: 2012 er ren spekulation

I Terminator-filmene med Arnold ’The Governator’ Schwarzenegger går det for eksempel helt galt med kunstig intelligens-teknologien: Robotterne bliver klogere end menneskerne, hvorefter de begynder at udrydde menneskeheden.

Kan det ske i virkeligheden?

Professor Norbert Krüger forsker i kunstig intelligens ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet. Han er ikke i tvivl om sin vurdering.

- Hvis vi var i en dårlig science-fiction film, ville det være en stor trussel, at den kunstige intelligens blev mere udviklet end os. Men den trussel ser jeg ikke.

- Vi er meget langt fra at opfinde en kunstig intelligens, som kan udgøre en trussel mod os. Så frygten for, at noget skulle ske i 2012, er fuldstændig overdreven. Jeg er mere ængstelig for de destruktive tendenser i den menneskelige intelligens, siger Norbert Krüger.

Læs også på Videnskab.dk: Multiresistent tuberkulose truer os

Andre forskere, Videnskab.dk har kontaktet, er ikke lige så sikre på, at deres forskning er trusselfri zone.

De fortæller, at man inden for deres forskningsfelter tager forskellige trusselsscenarier meget alvorligt, fordi man vil undgå katastrofer i fremtiden. Og allerede nu - i 2012 - kan vi være i gang med at ødelægge Jorden.

En af de største trusler kommer fra sygdommen multiresistent tuberkulose, der er opstået på grund af vores skødesløse brug af antibiotika, vurderer professor og forskningschef ved Statens Serum Institut, Peter Lawætz Andersen, der forsker i vacciner.

- Multiresistent tuberkulose er meget skræmmende. Den er opstået, fordi tuberkulose-bakterien har udviklet antibiotika-resistens, og i øjeblikket kæmper store dele af verden mod tuberkulosen. Infektionen er dødelig, og for at komme den til livs tager det to år på dyr medicin med mange bivirkninger.

- I har på Videnskab.dk en liste over verdens 12 farligste bakterier. Der er normal tuberkulose nummer et. Dén her er multiresistent – så kan du selv lægge to og to sammen, siger Peter Lawætz Andersen.

Læs også på Videnskab.dk: Usandsynligt, at terrorister får A-våben

Men Jordens undergang kan komme endnu hurtigere, hvis terrorister får fat i atomvåben, fortæller seniorforsker Rens van Munster fra Dansk Institut for Internationale Studier. Han forsker i risikoen for, at der opstår katastrofer i det internationale samfund.

- Det store frygtscenarie lige nu er, at terrorister får adgang til atomvåben eller ’dirty bombs’,” siger han, men beroliger:

- Jeg tror ikke, at truslen er så realistisk. Selv hvis terrorister endelig fik en bombe, ville det kræve teknologi og stor viden at springe den i luften. Det er så komplekst, at jeg alvorligt tvivler på, at terrorister kan føre det ud i livet, siger Rens van Munster.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Vi frygter, at videnskaben udrydder os

Dommedag 2012: Rammes Jorden af Planet X?

Tema om dommedag

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen