TV: Mars-robot sender nye billeder hjem

Curiositys seneste postkort fra Mars er en panorering hen over Gale-krateret, hvor robotten landede mandag morgen

Den amerikanske Mars-robot Curiosity landede mandag morgen kl. 07.32 sikkert på vores naboplanet. Det skete efter mere end otte måneders rejse siden opsendelsen 26. november 2011.

Den såkaldte Mars-rover har siden sendt billeder hjem fra Gale-krateret efter sin syv minutter lange tur ned gennem Mars´ atmosfære.

SE:

Se også: Billedgalleri: Curiosity lander på Mars mandag

Curiositys landing var imødeset med enorm spænding. Det 900 kilo tunge køretøj skulle på vejen ned gennem Mars´ atmosfære bremse farten fra over 21.000 kilometer i timen til nul ved hjælp af jetmotorer og en faldskærm.

USA´s præsident, Barack Obama, hylder den vellykkede landsætning på den røde planet.

LÆS:- Den succesfulde landing af Curiosity - det mest avancerede mobile laboratorium, som nogensinde er landet på en anden planet - markerer en hidtil uset teknologisk præstation, der vil stå som en milepæl af national stolthed langt ind i fremtiden, siger han.

Det sekshjulede Mars-køretøj, som har kostet 15 milliarder kroner, skal i løbet af de kommende to år udforske den røde planet og lede efter mulighed for liv på Mars.

LÆS:

Curiosity er landet sikkert på Mars. (Foto: AP) Videnskab & teknik - 6. aug. 2012 - kl. 12:15 Nye læsere kan begynde her: Bliv klog på Mars-robotten


Forskerne forventer ikke at finde levende væsner, men håber, at Curiosity med sine instrumenter kan analysere støv og klipper for tegn på de byggesten, der tidligere kan have understøttet liv på Mars.

Lederen af Nasas Mars-program, Doug McCuistion, kalder missionen ´helt afgørende´ for at finde ud af, om vi jordboer er alene i universet og for at klarlægge, hvordan Mars blev forvandlet fra en våd til en tør planet.

- Hvis det lykkes for os, bliver det en af de største bedrifter i planetforskningens historie nogensinde, siger han.

LÆS:

Første foto fra Mars-køretøjet er nået tilbage til jorden. (Foto: NASA) Videnskab & teknik - 6. aug. 2012 - kl. 08:04 Curiosity er landet sikkert på Mars


På Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet er en gruppe forskere under ledelse af Morten Bo Madsen koblet på projektet. De skal analysere de data, Mars-bilen sender hjem.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen