Se gepard slå verdensrekorden i løb

Den hurtigste gepard i verden har gjort det igen; dyret har slået sin egen verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid, som slår den menneskelige rekord med hele fire sekunder.

(Foto: P. Wernicke/Picture Press)
(Foto: P. Wernicke/Picture Press)

Den hurtigste gepard i verden har slået sin verdensrekord i 100-meter-løb og lavet en ny bedste tid på 5,95 sekunder, skriver Videnskab.dk.

Se video af gepardens rekordløb på Videnskab.dk

Denne bedrift overgår den hurtigste af alle menneskelige 100-meter-sprintere med næsten fire sekunder. Usain Bolt, en sprinter fra Jamaica som pt. konkurrerer ved 2012 London Olympics, er den menneskelige indehaver af verdensrekorden i 100-meter-løb. Hans rekord lyder på 9,58 sekunder.

Læs også på Videnskab.dk: Dyr ville tæske mennesker til OL

Det var under et foto shoot med National Geographic Magazine, at geparden ved navn Sarah fra Cincinnati Zoo i USA nåede op på 98 kilometer i timen på en 100-meter strækning.

Sprinten slog Sarahs tidligere verdensrekord fra 2009, da hun løb samme distance på 6,13 sekunder

Dengang slog hun den daværende rekord fra 2001, som lød på 6,19 sekunder, og blev sat af en mandlig sydafrikansk gepard ved navn Nyana.

Læs også på Videnskab.dk: Danskere finder verdens stærkeste dyr

Sarah er 11 år gammel og er del af sin zoologiske haves ’Cat Ambassador Program’. Hendes sprint blev dokumenteret med støtte fra National Geographic’s indsats for at bevare store katte: ’Big Cats Initiative’.

Det rekordhurtige løb fandt sted på en rute, som var designet af the Road Running Technical Council of USA Track & Field.

Sarah jagtede et stykke legetøj og slog rekorden i sit allerførste forsøg.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor gør benene først ondt flere dage efter løbet?

Hemmeligheden bag gepardens hurtighed ligger i dens lange, fleksible rygrad, som lader dyret tilbagelægge op til 6,7 meter for hvert skridt.

Geparder varierer også deres skridt og tager flere og flere skridt i sekundet, mens de accelererer. Dette er tilsyneladende et særligt talent for geparderne, hvilket blev rapportereret i juni-udgaven af Journal of Experimental Biology.

Andre hurtige skabninger, som for eksempel mynder, bevarer det samme antal skridt i sekundet, uanset hvor hurtigt de løber.

Gepardernes skarpe kløer fungerer desuden som kiler, når de løber, hvilket giver katten ekstra trækkraft.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

To løver åd 35 mennesker

Se robotten, der altid vinder i sten, saks, papir

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen