Nasa: Apollos flag på månen holder stand

Armstrongs kendte amerikanske flag på Månen er forsvundet. Men andre flag fra månelandinger står der endnu

Rumfartsorganisationen Nasa har nu et svar til dem, der skulle have undret sig over, hvad der er sket med de amerikanske flag, der er blevet placeret på Månen ved hver af de seks bemandede Apollo-månelandinger: Flagene står der endnu - på nær et.

Det manglende flag er det mest kendte, nemlig fra den første bemandede månelanding i 1969, Apollo 11, hvor astronaut Neil Armstrong placerede Stars and Stripes i månelandskabet.

Nasa har over de seneste år taget fotografier af Månen, og her fremgår flagene tydeligt, skriver space.com.

- På billederne står det klart, at de amerikanske flag stadig står og kaster skygger på alle landingssteder, undtagen Apollo 11's, skriver ledende forsker Mark Robinson fra Nasa på en blog ifølge space.com.

I 1969 sagde Armstrongs astronaut-kollega Buzz Aldrin, at flaget var blevet blæst over af udstødningen, da Apollo 11 rejste fra Månen igen.

- Det ser ud som om, at det var korrekt, konstaterer Mark Robinson.

Selvom Armstrongs manglende flag kunne give anledning til ny vind i konspirationsteorierne om, at Apollo 11 aldrig var på Månen, så har forskerne fundet andre tegn på månelandingerne over de seneste år.

Blandt andet landingsstederne, efterladt materiel og endda astronauters støvleaftryk, som Nasas fotosonde har taget billeder af, mens den befandt sig omkring 24 kilometer over Månens overflade.

I forbindelse med flagene har forskerne set på billeder taget af de samme områder hver dag på Månen, og de har observeret skygger, der cirkler omkring det punkt, hvor flaget skulle stå.

Robinson kalder billederne "overbevisende".

- Personligt er jeg lidt overrasket over, at flagene har overlevet det skarpe ultraviolette lys og temperaturerne på Månens overfalde, men det gjorde de, skriver Robinson, der henviser til, at temperaturen på Månen svinger mellem omkring 110 plusgrader og 180 minusgrader.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen