Ny metode til at finde alvorlige kræftknuder

Fremover bliver det ved hjælp af nye metoder muligt at identificere en særlig modstandsdygtig form for kræftsvulster, som tidligere kun har kunnet findes gennem operation.

(Foto: Mette Ragner/POLFOTO)
(Foto: Mette Ragner/POLFOTO)

Stråleterapi er ved siden af kirurgi den vigtigste behandlingsform ved kræft. Men nogle svulster udvikler et fysiologisk miljø, der gør dem modstandsdygtige, eller resistente, mod stråleterapi og de kan derfor danne dattersvulster, såkaldte metastaser.

Disse svulster er kendetegnet af store områder med lidt oxygen (hypoksi), højt væsketryk og lav pH i vævet. Hypoksi gør svulsterne mere aggressive og giver patienterne en dårligere prognose.

Einar K. Rofstads forskningsgruppe på Avdeling for Strålingsbiologi ved Radiumhospitalet i Oslo er nu i god gang med at udvikle metoder til at identificere sådanne svulster. Det skriver forskning.no.

Læs også på Videnskab.dk: Prostituerede gør det for sex og penge

Identificeringen af svulsterne sker med magnetresonens-teknologi (MR). MR er en teknik til at fremstille billeder af kropsvæv ved at udsætte patienter for radiofrekvente signaler, mens de er placeret i et kraftigt magnetfelt.

MR-maskinen modtager signaler fra vævet og bruger så informationer i signalerne til at danne billeder.

MR er en ikke-invasiv metode, der kun medfører lidt ubehag for patienten sammenlignet med andre metoder, og den kan gentages flere gange, hvis der er behov for det.

Læs også på Videnskab.dk: Lukkede sommerfuglevinger betyder 'ingen sex'

Desuden kan kontrasten mellem forskellige vævstyper fremhæves i et billede ved at bruge kontrastmidler, som injiceres i blodbanerne.

- Det er disse kontrastmidler, vi udnytter til at finde svulsterne med meget hypoksi.

- I eksperimentelle studier fandt vi, at i de områder af svulsten, hvor der er hypoksi, vil der være mindre af kontrastvæsken end i områder med normalt oxygenniveau, og dette kan vi måle med MR-maskinen, fortæller Einar K. Rofstad.

Læs også på Videnskab.dk: Mænd bliver blødere med alderen

Dette skyldes, at blodgennemstrømningen er dårligere i de hypoksiske områder, og dermed er der mindre kontrastvæske, som bliver fragtet derhen. For at en svulst skal vokse, må der dannes nye blodkar, som forsyner kræftcellerne med oxygen og næring.

Men blodårerne i en svulst ser ikke ud som normale blodårer. I stedet har de ofte irregulære bugtninger, de lækker og kan ende i blinde veje. Derfor kan blodgennemstrømningen i svulster ofte være lav og ujævn, noget som fører til mangel på oxygen.

Forskningsgruppen har også set, at svulster, der får mindre kontrastvæske, er mere modstandsdygtige mod stråleterapi og danner flere metastaser. Dette stemmer overens med det, man ser på hospitalerne, når hypoksiske tumorer identificeres ved hjælp af mere invasive metoder.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Dyreriget er fyldt med ’pervers’ sex

Sex og vold sammenfiltret i musehjerner

Se flagermusen med verdens længste tunge

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen