Krydsallergi kan opstå ud af det blå

Pollenallergikere kan pludselig opleve, at de bliver allergiske over for bestemte fødevarer. Hvad er krydsallergi, og hvorfor opstår det så pludseligt?

(Arkivfoto: Lizette Kabré)
(Arkivfoto: Lizette Kabré)

Sommeren – og græspollen-sæsonen - er over os til gene for de mange, der lider af høfeber.

Men ud over at døje med røde øjne og dryppende næser, kan pollenallergikere også komme ud for, at de pludselig bliver allergiske over for bestemte fødevarer.

Det skriver Videnskab.dk.

Men hvad er krydsallergi egentlig, og hvorfor kan det opstå ud af det blå?

Det hjælper Lars Kærgaard Poulsen, der er professor i allergi (basal allergologi) ved Københavns Universitet og i immunsystemet (immunologi) ved Danmarks Tekniske Universitet, med at svare på.

- Krydsallergi er en betegnelse, der dækker over, at man oprindeligt er allergisk over for én ting, f.eks. græspollen, og så reagerer på noget andet, fordi det ligner græspollen meget, forklarer Lars Kærgaard Poulsen, der forsker inden for områderne fødevareallergi, vaccinationsbehandling af allergiske sygdomme samt grundlæggende immunologiske mekanismer, der fører til allergiudvikling.

Læs også på Videnskab.dk: Blæksprutter bliver yderst sårbare efter langvarig sex

Allergi opstår, fordi immunforsvaret overreagerer og danner antistoffer over for proteiner (allergener) i luften eller i det, man spiser.

- Når man én gang er blevet udsat for f.eks. græs eller birk og har udviklet antistoffer, vil man have disse antistoffer i kroppen i lang tid, siger Lars Kærgaard Poulsen og tilføjer, at krydsallergi mellem pollen og fødevarer typisk starter med pollenallergi, som udvikler sig til fødevareallergi.

Læs også på Videnskab.dk: Sex-glade hippie-aber er menneskets frække kusine

- Der er ingen knivskarpe undersøgelser på det, men det ser ud, som om man er mest allergisk over for ting, man indånder. I hvert fald siger de fleste allergikere, at de først fik pollenallergi, hvorefter de flere år senere også fik problemer med nogle fødevarer.

Krydsallergi opstår, fordi proteinerne i græs- eller birkepollen ligner proteiner i bestemte fødevarer.

Læs også på Videnskab.dk: KOL-lunger sætter en stopper for sex

- Krydsallergien kan opstå lige pludselig, selv om man tidligere har kunnet tåle fødevarerne uden problemer. Men man kan også være allergisk over for noget fra første bid, fortæller Lars Kærgaard Poulsen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Gruppeterapi giver bedre sex

Din guide til sex i naturen

Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen