Chokfoto: Så hurtigt smelter Grønland

Grønlands isoverflade forsvandt på få dage, afslører satellitfotos fra NASA

Væk på fire dage: Billedet til venstre er fra 8. juli. Billedet til højre er taget den 12. juli. (Foto: AP)
Væk på fire dage: Billedet til venstre er fra 8. juli. Billedet til højre er taget den 12. juli. (Foto: AP)

Grønlands indlandsis smelter markant hurtigere end tidligere antaget, viser nye satellitfotos fra den amerikanske rumfartsorganisation, NASA.

Normalt er der afsmeltning på cirka halvdelen af Grønlands isoverflade i løbet af sommeren, men denne sommer er der konstateret afsmeltning på 97 procent af isoverfladen, skriver rumfartsorganisationen i en pressemeddelelse.

NASA-forskerne er især rystede over afsmeltningens acceleration: Den 8. juli var cirka 40 procent af isoverfladen smeltet, og bare fire dage senere var isoverfladen stort set væk.

Forskerne siger, at de aldrig har observeret noget lignende.

– Dette var så ekstraordinært, at jeg først tvivlede på resultatet: Var det virkeligheden eller var der fejl i dataindsamlingen, siger klimaforsker Son Nghiem i pressemeddelelsen.

Han konsulterede derfor kolleger fra tre forskellige institutioner, NASA's Goddard Space Flight Center, University of Georgia-Athens og City University of New York, og de har alle bekræftet den dramatiske udvikling.

– Vi en masse beviser for, at Grønland mister ismasse, sandsynligvis på grund af den globale opvarmning, og det vil bidrage til højere vandstand i verdenshavene, siger forskningsleder i NASA, Tom Wagner, til netavisen Huffington Post.

FN’s klimapanel vurderede i en rapport fra 2007, at verdenshavene i løbet af dette århundrede vil stige med op til 60 centimeter.

I sidste uge observerede forskerne en anden bemærkelsesværdig udvikling i regionen: Et isbjerg, mere end dobbelt så stort som øen Manhattan, brækkede af Petermann Gletsjeren i det nordvestligste Grønland.

Videnskabsmænd og miljøorganisationer sagde den gang, at de var bekymrede for, at det varslede en ukontrolleret afsmeltning af den grønlandske indlandsis. Nu er deres værste frygt blevet bekræftet.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen