Derfor får svømning maven til at rumle

Selv en kort svømmetur har en helt unik evne til at få maven til at længes efter et solidt måltid mad. Men hvorfor bliver man egentlig mere sulten af at svømme end af at træne på land?

(Foto: Jens Dresling/POLFOTO)
(Foto: Jens Dresling/POLFOTO)

Hvorfor skriger maven på en ordentlig portion aftensmad efter en dukkert, mens den efter en løbetur kan nøjes med et stykke rugbrød og en gulerod?

Svaret giver Mogens Teisen Pedersen, som er lektor i idræt på Københavns Universitet.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man mere sulten af svømning end af løb?

Han fortæller, at intensiteten af træningen afgør, hvor sulten man bliver. Når man træner på land, så arbejder kroppen ofte med en større belastning, end den gør i vand. Og en større belastning betyder, at der strømmer mere blod til musklerne end til mave og tarmsystemet.

Læs også på Videnskab.dk: Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files

- Jo højere intensitet man arbejder med, jo mere bliver mave og tarmsystemet sat ud af funktion, fordi blodet bliver ledt ud til de arbejdende muskler, siger Mogens Teisen Pedersen til Videnskab.dk.

I vand er belastningen af kroppen mindre, og man bruger typisk de små muskelgrupper. Derfor er intensiteten ikke så høj, når det gælder almindelig motionssvømning.

Mave og tarmsystemet får derfor det blod, det skal have, til at nedbryde maden, og derfor bliver man mere sulten af at svømme end af at løbe.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor bliver man træt efter en orgasme?

Men hvorfor bliver man så mere tørstig af at løbe end af at svømme?

- Det med tørsten har noget at gøre med reguleringen af kroppens temperatur, og hvor meget man sveder. Ofte er kroppens varmeafgivelse højere, når man træner på land, end når man svømmer. I køligt vand bliver kroppen ikke så varm, og man sveder derfor meget lidt. Derfor mister man ikke så meget væske, siger han.

Han fortæller, at man i varmt vand kan få et varmekollaps. Som regel er det dog kun et problem for elitesvømmere, der træner i for varmt vand, hvor det, at man sveder, ikke hjælper på varmeafgivelsen.

Læs også på Videnskab.dk: Hun-guppyer vælger mere attraktive venner for at slippe for sexchikane

Når man sveder, så er det fordampningen, som er årsagen til afkølingen af kroppen. Og man kan ikke fordampe noget i vand.

Om løb så er bedre træning end svømning, har forskeren svært ved at komme med et klart svar på.

Hvis man gerne vil arbejde med overkroppen, eller hvis man vil undgå at belaste kroppen for meget, så er svømning en god ting. Det kommer an på, hvor man er i livet, og hvad man gerne vil have ud af sin træning, siger idrætsforskeren.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Aberne gav os hiv

Mad og bakterier styrer valg af partner

Mænd overfortolker kvinders flirten

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen