Sådan får du bugt med køresyge

Hvorfor bliver man syg af at sejle eller køre i bil? Og hvordan undgår man transportsyge? Vi har fundet svaret hos en forsker i svimmelhed.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Markerne suser forbi ruden, og flimmeret gør dig småsvimmel, mens en vammel lugt fra din sidemands chipspose fremkalder en begyndende kvalme hos dig.

Alt tyder på, at du igen i år skal indlede og afslutte din ferie med en omgang køresyge. Men hvad skyldes køresyge egentlig? Og ikke mindst: Hvordan undgår man at blive syg? De spørgsmål har Videnskab.dk set nærmere på.

Læs også på Videnskab.dk: Fem farer på drukferien

Du kan vinke farvel til din transportsyge, hvis du træner dit såkaldte ligevægtsapparat i øret.

Ligevægtsapparatet er det organ, som sammen med synet og hjernen hjælper dig med at holde balancen.

- Man kan sagtens træne sig ud af transportsyge ved at tage på nogle kortere ture og så langsomt øge sin tærskel for, hvornår ligevægtsapparatet flipper ud. Hjernen lærer så, at det, der foregår, er ok, siger professor Therese Ovesen til Videnskab.dk.

Hun forsker i svimmelhed på Institut for Klinisk Medicin - Øre-Næse-Hals-Sygdomme ved Aarhus Universitet.

Ikke alene kan du på lang sigt blive bedre til at klare bumleturene. Forskeren har også fem gode råd, som du kan benytte her og nu, hvis du sidder med udsigt til snarlig opkast i bilen, på færgen eller i flyet.

Læs også på Videnskab.dk: Disse blinde passagerer tager du med hjem fra ferie

De fem råd vender vi tilbage til. Først skal du vide, hvorfor du overhovedet bliver syg af at rejse.

Transportsyge skyldes, at øjnenes informationer ikke stemmer overens med informationerne fra ligevægtsapparatet i øret. Med andre ord: der opstår en konflikt – et såkaldt ’mismatch’ – imellem de to sanser.

Dit øje ser altså træer, marker og andre biler fare forbi, men ligevægtsapparatet registrerer, at kroppen sidder stille i en bil, der kun gør små hop ind i mellem.

Det samme sker, når du står på en båd, hvor synet registrerer, at bord og stole står stille omkring dig, men gulvet vugger voldsomt frem og tilbage under dine fødder.

Du kan forhindre og afhjælpe din køresyge med ét eller flere tricks.

Ikke alle tricks kan bruges i alle situationer, men gør brug af så mange du kan. Det gælder nemlig om at narre sanserne til at tro, at omgivelserne ikke bevæger sig.

Det gælder om at afstemme informationerne fra ligevægtsorganet og synet – altså at reducere ’mismatchet' mellem de to.

1. Fokuser på et punkt i horisonten

2. Hold hovedet stille

3. Få frisk luft - undgå stærke lugte

4. Hold pauser

5. Spis et let, ikke krydret måltid inden turen og indtag lidt let og tør kost undervejs.

Læs også på Videnskab.dk: Begår dyr selvmord?

Feriens store rejse kan være et mareridt for børn og voksne, som lider af transportsyge.

Men det er vigtigt at glemme tidligere tures svimmelhed og bræk.

- Hvis man forventer at blive køresyg, så bliver man lettere køresyg. Der er meget psykologi i det her, siger Therese Ovesen.

Forsøg derfor at få nogle gode erfaringer med kortere ture. Transportsygen opstår nemlig helt ubevidst. Det er ikke noget, du kan styre med din vilje.

Læs også på Videnskab.dk: Din guide til sex i naturen

Børn kan ligesom alle andre træne sig op til at kunne klare mere. Men fra 2 års alderen og frem til 10-14 års alderen er børn generelt mere følsomme i forhold til voksne i forhold til transportsyge.

- Det skyldes, at børn i den alder er ved at lære at få synet og ligevægtsorganet til at arbejde sammen, og den evne er først færdigudviklet i teenagealderen, siger Therese Ovesen.

Det er heldigvis muligt at få medicin mod transportsyge. Men da de fleste af os kun oplever relativt milde symptomer, så anbefaler lægen, at vi øver kroppen i at kunne klare lange rejser, så der ikke skal medicin til for, at vi får gode ferieminder.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor spiser hunde lort?

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Slankekure er også for mænd

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen