Hvad er værst for øret: Koncert eller iPod?

Mange forbinder festivaler og koncerter med vanvittige lydniveauer og høreskader. Men er koncerterne overhovedet værre for hørelsen end små musikafspillere som iPod?

(Foto: AP/Jaques Brinon)
(Foto: AP/Jaques Brinon)

Mange har mærket, hvordan festivalers gigantiske højttalersystemer påvirker hørelsen, hvis man står helt oppe foran scenen. Hørelsen bliver svagt forringet, og det er, som om hovedet runger.

Men er det overhovedet værre at blive blæst igennem af de imponerende højttalere på en festival, end at få lyd fra de små høretelefoner, man borer helt ind i kraniet og sætter til en musikafspiller, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Er urinstøv farligt?

Dorte Hammershøi er professor i lyd og hørelse på Aalborg Universitet. Hun fortæller, at der som sådan ikke er forskel på den lyd festivalhøjttalere udsender og den lyd, høretelefoner udsender.

- Vores hørelse er ligeglad med, hvor lyden kommer fra. Det er det fysiske lydtryk ved trommehinden, det handler om, siger hun til Videnskab.dk.

Ingen regler for, hvor højt man må spille
Der er ingen regler, der reelt beskytter hverken festivalgæster eller brugere af musikafspillere. Men på Roskilde Festival har man indført et maksimalt gennemsnitligt lydniveau.

- Vi har en intelligent lydmåler, der måler lydniveauet ved mixerpulten over et 15 minutters vindue. Man må spille op til i gennemsnit 103 decibel på Orange Scene og Arena. Så man kan jo godt svinge ud til 106 eller 108 decibel, bare gennemsnittet er under, forklarer den tekniske chef på Roskilde Festival, Paul Jensen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvor store kan danske edderkopper blive?

De øvrige scener må spille med op til 102 decibel i gennemsnit. Det er bandenes egne lydmænd, der står for at holde niveauet, men Roskildes folk kan gribe ind, hvis der bliver spillet for højt.

Dorte Hammershøi kender til eksempler på mange musikafspillere, der kan spille op med både 102 og 103 decibel.

- Der er masser af musikafspillere, der spiller over både 90 og 100 decibel, og der er sågar eksempler på nogle, der kan spille over 120 decibel. På en arbejdsplads er så højt et niveau kun tilladt i få minutter, siger hun.

Hvor mange decibel giver høreskade?
Man kan ikke sige, præcist hvor mange decibel der skal til for at få en høreskade.

Man kan arbejde i en støjbelastning på gennemsnitligt 85 decibel over en arbejdsdag på otte timer, uden det påvirker hørelsen på lang sigt. Det er det tilladte i henhold til arbejdsmiljøloven. Det er også tilladt at arbejde i støj, der er dobbelt så højt, men så må man kun arbejde fire timer.

Læs også på Videnskab.dk: Kaffe kan være godt for hjertet

Det dobbelte lydniveau af 85 decibel er ikke 170 decibel, fordi decibel-skalaen er opbygget logaritmisk. Lydniveauet fordobles for hver tre decibel, man går op af decibelskalaen.

Det dobbelte af 85 decibel er altså 88 decibel, hvor man må arbejde i fire timer. Ved 91 decibel må man arbejde i to timer. Ved 100 decibel må man arbejde et kvarter, mens man ved 106 decibel ikke må arbejde længere, end et musiknummer cirka varer.

Ved at give medarbejdere høreværn på, kan festivaler spille højt over en lang periode.

Hørelsen kan godt tåle høje belastninger
Dorte Hammershøi kan ikke give er endegyldigt svar på, hvad der er værst; at gå til festivalkoncerter eller høre musik gennem høretelefoner.

- Til en festival kan man have mange musikoplevelser og gå til mange koncerter, men det er stadig ikke hver dag. De små, transportable musikafspillere kan udsætte brugeren for en koncertbelastning hver dag, så det er ikke til at sige, hvad der er værst, siger hun.

Se videoen på Videnskab.dk: Vildt synsbedrag: Så let skifter hjul retning

- Øret kan faktisk godt tåle høje niveauer. Så længe der er tid til at slappe af og restituere mellem belastningerne. Så det acceptable niveau afhænger af, hvor lang tid man lytter, forklarer Dorte Hammershøi.

Det er andre faktorer, som har stor betydning, for eksempel hvor højt og hvor længe, man er udsat for høje lydniveauer, og hvor lange pauser og hvilken musik, man hører.

Skader kan opstå flere uger efter koncerten
Den eneste lovgivning på området er arbejdsmiljøloven og miljølovgivningen i forhold til naboerne. Det er blandt andet ud fra disse, Roskilde Festival har fastlagt deres maksimumsniveauer. Ifølge arbejdsmiljølovgivningen er det maksimale lydniveau 85 decibel over en hel arbejdsdag.

Men der er altså ingen lovgivning, der beskytter publikum.

- Det er jo meget vigtigt at forstå, at koncerter og festivaler er en fritidsaktivitet. Det er noget, vi frivilligt udsætter os for. Det er ligesom rygning, hvor man selv vælger, om man vil udsætte sig for en risiko, siger Dorte Hammershøi.

Læs også på Videnskab.dk: Gruppeterapi giver bedre sex

Professoren mener, at de færreste ved, at der er stor risiko for at få høreskader efter koncerter, også selvom det ikke opstår akut. Nerverne kan være i forandring i flere uger efter en belastning.

Teknisk chef Paul Jensen forklarer, at musikken ligger på det niveau, som den gør, fordi det er den koncertoplevelse publikum og musikere efterspørger. Desuden opfordrer han til, at man bruger hovedet, når man er på festival.

- Vi opfordrer til, at Afdeling for Sund Fornuft tager over, når man er på festival. Hvis man synes, det lyder grimt og hårdt for ørerne at lytte til, så skal man beskytte sig, siger Paul Jensen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Bakterier hjælper dig til nul huller

Motion mistænkes for at øge hjerterisiko

Frivillig sex skader lige så meget som voldtægt

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen