Aldrig mere klamme, svedige skjorter

Slut med store pletter under armene på fugtige og hede sommerdage. Fremtidens beklædningsgenstand er her: Skjorten der selv kan regulere din kropstemperatur.

(Foto: Jesper Kristensen=
(Foto: Jesper Kristensen=

Ingeniørstuderende fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) har en udviklet en temperaturregulerende skjorte.

Apollo-skjorten er et resultat af over ét års planlægning og mange forkastede prototyper. Se fremtidens beklædningsgenstand med egne øjne i videoen på Videnskab.dk:

De studerende har lånt temperaturregulerende teknologi fra NASA’s rumdragter. Derfor er det måske ikke så underligt, at de har valgt at kalde den nye beklædningsgenstand for ’Apollo-skjorten’.

Skjorten indeholder mange af de samme materialer som NASA’s rumdragter. Tøjstykkerne er klar til produktion, og de studerende håber at starte salget sidst på sommeren.

Læs også på Videnskab.dk: ”Lugten af din armsved er arvelig”

De studerende har udviklet skjorten på en afdeling af MIT ved navn Ministry of Supply.

For tre uger siden lancerede de studerende skjorten på Kickstarter.com - en internethjemmeside, hvor man kan investere penge i projekter, hvis man tror nok på dem. Bidrager du, vil du få en belønning, som for eksempel kan være det endelige produkt, hvis projektet ender med at få nok finansiering til at blive ført ud i livet.

Læs også på Videnskab.dk: ”Nu kan danske ræve give dig klam bændelorm”

På den måde kan Kickstarter også bruges til at undersøge, hvor meget et projekt er værd, og om folk har tiltro til det. Og det har mange sandelig haft til Apollo-skjorten.

På nuværende tidspunkt har Apollo-skjorten indbragt mere end 1,2 millioner kroner - omtrent syv gange så meget som de studerende havde turdet håbe på.

Læs også på Videnskab.dk: ”Parasitter i hjernen giver epilepsi”

Som en af de studerende forklarer i videoen ovenfor, har skjorten fire nøgleegenskaber, som gør, at den kan regulere kropstemperaturen.

Materialerne i skjorten absorberer varme fra kroppen, når det er meget varmt. Når personen inde i skjorten derefter bevæger sig hen på et køligt sted, kan skjorten give den opsamlede varme tilbage til vedkommende.

Læs også på Videnskab.dk: ”Gruppeterapi giver bedre sex”

Materialet består af en blanding af syntetiske fibre, som skal trække sved væk fra kroppen. Skjorten har et ydre lag af sølvtråde og antimikrobielt stof. Ifølge de studerende skal dette stoppe de bakterier, som skaber svedlugt og sørge for, at skjortens ejermand holder sig velduftende hele dagen.

Den sidste egenskab er, at stoffet i skjorten er meget fleksibelt, hvilket betyder, at den følger kroppens bevægelser godt. Desuden krøller den ikke – noget mangt en ungkarl vil sætte pris på, når mor ikke længere er der til at stryge skjorterne hver morgen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

”Speed-datere vælger forkerte partnere”

”Kvinder skjuler deres lyster”

”Kvinder husker samtaler bedre end mænd"

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen