Vildt: Se cola eksplodere som gejser

Med en pakke Mentos kan man få en flaske sukkerfri cola til at eksplodere som en vild vulkan. Se hvordan i videoen.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Vi begynder og slutter med en advarsel:

For først og fremmest bør man ikke putte Mentos-pastiller ned i en cola-flaske, mens man sidder inde på den lokale beværtning. Det bliver noget værre svineri, når sodavanden bruser over, så gå i stedet udenfor - så undgår du at rage uklar med barmutter, skriver Videnskab.dk.

Det er heller ikke af rengøringshensyn, at vi anbefaler sukkerfri cola til tricket, som jo ellers gør den spildte væske mindre klistret og dermed nemmere at tørre op.

Se den sjove video på Videnskab.dk: Sæt en cola-vulkan i udbrud

For sagen er, at der faktisk ligger grundigt afprøvet videnskab bag udvælgelsen af både typen af sodavand samt valget af slik.

Det fortæller ph.d. Klaus Seiersen fra Afdeling for Medicinsk Fysik ved Århus Universitetshospital til Videnskab.dk. Udover at være fysiker kender han til tricket som erfaren formidler af fysik, og så afslører hans tidligere formandskab i foreningen Danske Ølentusiaster, at han har en særlig interesse for kulsyreholdige væsker.

Læs også på Videnskab.dk: Plat eller krone: Sådan vinder du i møntkast

Masser af CO2 frigives
- Ganske enkelt drejer det sig om, at man får frigivet en hulens masse CO2-bomber, siger Klaus Seiersen.

Fysikeren forklarer, at kuldioxid almindeligvis ikke kan danne bobler midt inde i sodavanden på grund af vands kraftige overfladespænding.

Den spænding opstår, fordi molekylerne i vand tiltrækker hinanden, hvilket bevirker, at der rundt om vandet dannes en relativt stærk hinde, som holder sammen på indholdet.

Men kombinationen af Mentos og sukkerfri cola er ekstremt god til at modvirke denne spænding, hvilket gør det muligt for massevis af CO2-bobler at forlade sodavandsflasken på eksplosionsagtig manér.

Se også videoen på Videnskab.dk: Sådan forvandler du vand til whisky

Bobler dannes på ujævn Mentos
Der er flere egenskaber ved Mentos, der gør netop den type slik optimal til eksperimentet.

Dels er pastillerne tunge nok til at synke til bunds, og dels er deres overflade enormt velegnet til at bryde overfladespændingen og frigive kuldioxid.

- I et mikroskop kan man se, at en Mentos-pastil har en ekstremt ru overflade, og sådan en ujævn overflade er rigtig god til at danne CO2-bobler, siger Klaus Seiersen.

- Det er også derfor, man har fundet ud af, at Coca-Cola Light eller Coca-Cola Zero er lidt bedre til det end almindelig sodavand. Sødemidlet aspartam, der findes i sukkerfri cola, er også med til at nedsætte overfladespændingen, siger Klaus Seiersen.

Læs også på Videnskab.dk: Er cola godt mod dårlig mave?

Cola-springvand, cola-domino og cola-raket
Det verdensberømte trick med Mentos og Diet Coke, som Coca-Cola Light hedder i hjemlandet USA, er i tidens løb i høj grad blevet brugt til at skabe interesse for naturvidenskab, og de mest fanatiske tilhængere har lavet nogle imponerende udgaver af tricket.

Ved at bruge en større flaske og tilsvarende flere pastiller kan man nemlig få en endnu kraftigere reaktion end i vores video.

På Videnskab.dk kan du også se en videreudvikling af tricket, hvor cola-flasken forvandles til et overraskende kraftigt missil.

Derfor kommer her artiklens anden advarsel:

Udfør dette trick udendørs og i rigtig god afstand til andre mennesker, for cola-raketten flyver virkelig, virkelig hurtigt og langt.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Findes der en modgift mod alkohol?

Kattelort-parasit koblet til danske selvmordsforsøg

Hvad sker der, når man stener?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen