Populær træning virker kun for de få

Højdetræning ikke øger kroppens evne til at optage ilt. Til gengæld kan den have en placebo-effekt, viser stort dansk studie.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Mange professionelle cykelryttere kunne formentlig bruge deres tid og penge på noget mere effektivt, end ved at tage i træningslejr i ’højdehuse’. I hvert fald øger den særlige træning ikke kroppens evne til at optage ilt, som man ellers har troet.

Sådan lyder konklusionen i et stort schweizisk/dansk forskningsprojekt. Det fastslår, at cykelrytteres kombination af overnatninger i iltfattige omgivelser med daglig træning i normal iltkoncentration højest har en placeboeffekt.

- Videnskabeligt set har højdetræning ikke nogen effekt. Hverken evnen til at cykle langt eller evnen til at sprinte bliver gennemsnitligt set forbedret. Vores fund bør få Team Danmark til at tænke sig grundigt om, før de sender atleter til højdetræning i udlandet eller bygger højdehuse i Danmark. Det her er en advarselslampe, siger Nikolai Nordsborg, lektor ved Institut for Idræt, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Halver din træning og kom i bedre form

Nikolai Nordsborg står bag forskningen sammen med professor Carsten Lundby fra Zürich Universitet. Deres resultater er netop blevet publiceret i det anerkendte tidsskrift Journal of Applied Physiology.

I lande som Australien, Norge, Frankrig, Sverige og Finland bruger sportsklubber og landshold millioner af kroner på at indlogere svømmere, langrendsløbere og cykelryttere i højdehuse. Det kan derfor undre, at fremgangsmåden nu viser sig slet ikke at påvirke cykelrytternes fysik.

De danske forskere er da også selv overraskede over deres konklusion. Tidligere har amerikansk forskning nemlig vist, at højdetræning faktisk kan forbedre elite-cykelrytteres tid under løb med 1-2 procent. Amerikanerne havde bare ikke mulighed for at undersøge placeboeffekten. Forbløffende nok viser det nye danske forsøg – som det første i verden – at den rent faktisk spiller en stor rolle.

Se video fra det store forsøg på Videnskab.dk

Forskerne lod to grupper cykelryttere tilbringe tid enten i tynd luft – som i teorien øger indholdet af røde blodceller og på den måde giver cykelrytteren en slags naturlig epo – eller ved normalt iltniveau.

- Vi lod dem alle sammen sove på det samme hotel. De specielle var bare, at luften i halvdelen af værelserne indeholdt en iltmængde svarende til den, du finder i 3.000 meters højde, forklarer Nikolai Nordsborg.

På den måde var forskerne sikre på, at ingen rytter vidste, om det var ham, der tilbragte timer i iltfattig luft.

Forsøget viser, at der gennemsnitligt set ikke er noget videnskabeligt bevis for, at højdehuse gør cykelryttere hurtigere.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan træner man rigtigt?

Til gengæld kan det være, at der er en ekstra ressource at hente i den enkelte rytters indstilling.

- Forsøget viser, at den enkelte rytters motivation har en utrolig stor betydning for, hvordan han klarer sig. Hvis han forventer, at han klarer sig bedre, fordi han har sovet i iltfattig luft, så klarer han sig også bedre – i gennemsnit 1-2 procent, siger Nikolai Nordsborg.

Det positive udbytte ser altså ud til at opstå pga. psykologi i form af placeboeffekten.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor syrer dine ben til

Team Danmark, der styrer organiseringen af eliteidræt her i landet, har finansieret en stor del af forskningsprojektet. Organisationens direktør, Michael Andersen, bider mærke i, at enkelte sportsfolk faktisk har gavn af højdetræning.

- Her taler vi om verdensklasse-atleter, og der er store individuelle variationer. Så det er vigtigt at have for øje, hvordan den enkelte atlet responderer, siger Michael Andersen.

Team Danmark-direktøren mener dog, at de nye forskningsresultater kan få konsekvenser for, hvor mange penge der i fremtiden bliver brugt på højdetræning.

- Man kunne godt forestille sig, at vi kommer til at bruge højdetræningslejre mindre. Men det må vi se på med forbundene. Vi skal optimere vores ressourcer bedst muligt og afveje trænernes erfaringer med videnskabens resultater, siger Michael Andersen.

Læs meget mere om forsøget og forskernes egne reaktioner på Videnskab.dk.

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Cykelryttere doper sig med ilt

Professionelle cykelryttere lever som munke

Sådan bliver cykelryttere hurtigere

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen