Mere is fundet på månen

I et krater på månens sydpol er der fundt is. Rumnørderne jubler

Et rumfartøj har fundet is i et krater på måneds sydpol ved hjælp af laserteknologi (Foto: NASA)
Et rumfartøj har fundet is i et krater på måneds sydpol ved hjælp af laserteknologi (Foto: NASA)

Krateret Shackleton har pirret NASA og videnskabsfolk i et pænt stykke tid. Krateret ligger på ved månens sydpol og rumforskerne har længe haft et godt øje til, at kraterets bund lyser skarpere end nærliggende krateres bund.

Det gav mistanke om, at der kunne være is på Shackletons bund, oplyser NASA.

Mission: Find is
NASAs Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) rumfartøj blev derfor sendt mod Shackleton for at finde is. Ved hjælp af laser gennemlyste LRO krateret så forskerne med uhyre præcision har kunnet kortlægge krateret.

Krateret, der er opkaldt efter den den antarktiske forsker Ernest Shackleton, er 3 km dybt og mere end 18 km bredt. Ligesom andre kratere på månens sydpol ligger det i permanent mørke og er derfor ekstremt koldt.

- Det indre af krateret er ekstremt uvejsomt, så det vil ikke være nemt at kravle rundt derinde, siger Maria Zuber, der leder forskerteamet.

Måneskælv
Forskerne opdagede at bunden var lys, men at kraterets sider var endog endnu lysere. Det undrede dem.

Forskerne antog, at hvis der skulle være is, så ville det ligge på bunden, hvor solen stråler aldrig når frem. De øverste dele af krateret kan ved lejligheder blive oplyst, hvilket vil få is til at fordampe.

Derfor arbejder Zuber og hendes team med forskellige teorier, for eksempel at måneskælv foresaget af meteornedslag har fået jorden på Shackletons vægge til at skride ned,. Det vil fjerne det øverste lag sten og støv og lade materialet under overfladen komme frem.

Under alle omstændigheder viser undersøgelserne, at der med stor sandsynlighed er is både på væggene og i bunden af krateret.

Den store interesse i om der er is på månen bunder i ønsket om at foretage rejser længere ud i rummet. For at kunne det kan det være nødvendigt at 'tanke' på månen inden turen går for eksempel til Mars.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen