TV: Her er USA's nye megadrone

Det amerikanske forsvar har testet sin nye brintdrevne megadrone, som kan holde sig 20.000 meter over jorden i op til fire dage.

Her er USA's nye megadrone. (Foto: Boeing)
Her er USA's nye megadrone. (Foto: Boeing)

Der var spænding i luften, da USA’s nye drone, den enorme ’Phantom Eye’, skulle stå sin første rigtige test i sidste uge. Dronen stod færdig allerede i 2010, men dette var første gang, at producenten Boeing fik en flyvetur med krabaten.

Phantom Eye fik 28 minutter i luften over Mojave-ørkenen i Californien, og det bliver af Boeing og NASA betegnet som en stor succes.

- Alt det, vi skulle afprøve, fungerede uden nogen problemer. Så teknologien, vi afprøvede, klarede sig vældig godt, siger Drew Mallow, som er en af cheferne bag Phantom Eye-projektet.

Se video af megadronens testflyvning på Videnskab.dk

De fleste af de aktive amerikanske droner er i øjeblikket engageret i krigsførelsen mod Taleban og Al Qaeida.

De kan ikke holde sig ret længe i luften, før de skal have tanken genopfyldt.

Phantom Eye kører, flyver om man vil, på flydende brint, og derfor afgiver den også kun vand som affaldsstof. Af samme grund kan den holde sig meget længe, fire dage, i luften af gangen.

Læs også på Videnskab.dk: Det er svært at 'gøre det' i rummet

Denne kæmpe af en drone skal altså kunne klare at holde sig i luften i op til fire dage i højde op til 20.000 meter over jorden. Samtidig skal den kunne bære 200 kilo overvågningsudstyr.

Den skal i modsætning til mange af de andre droner ikke bære våben – den skal kun bruges til at indsamle information.

Vingespændet er på hele 45 meter, over syv en halv meter længere end en Boeing 757.

At dronen er i stand til at bære så meget vægt er helt centralt i spionoperationer. Udover at udvikle selve flyvemaskinen, skal det amerikanske forsvar også udvikle udstyret, som dronen skal bære.

Blandt det mest aktuelle er for eksempel ’Gorgon Stare’, som er udviklet til at holde øje med områder så store som hele byer. Et andet projekt, ’Argus’-sensoren, kan samle, hvad der svarer til 79,8 års videooptagelser på en enkelt dag.

Dansk astronaut snart flyveklar

- Holdet er nu i gang med at analysere den første testflyvning og forbereder sig allerede på næste runde. Næste gang vil vi flyve meget højere og i mere krævende luftrum, siger Drew Mallow.

Den første testtur var dog ikke helt uden problemer. Tidligere har Boeing sagt, at flyveturen skulle vare i otte timer. Senere blev flyvetiden nedjusteret til to timer. Phantom Eye endte med at være i luften i 28 minutter på sin jomfrutur.

Det kan være lidt af grunden til, at dronen stadig er nogle år fra at kunne bruges til krigsførsel.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sex gav fugle luft under vingerne

Nordmænd bygger fredelig drone

Er flystriber på himlen farlige for mennesker?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen