Big Bang skete alle steder på én gang

De fleste har hørt om Big Bang, som skabte universet. Men det er ikke muligt at svare på, præcis hvor hændelsen fandt sted – i virkeligheden skete Big Bang nemlig i hvert eneste punkt i rummet.

Big Bang, hændelsen der skabte Universet, er noget, der optager rigtig mange mennesker. Men man kan ikke sige, hvor i universet Big Bang præcis fandt sted, for Big Bang skete alle steder på en gang, fortæller Ole Bjælde, postdoc i kosmologi fra Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet:

- Vi kan ikke kigge i en retning og sige, at dér skete Big Bang. Det giver ikke mening at tænke på et centrum i universet, som alting bevæger sig væk fra.

Det skriver Videnskab.dk: ”Hvor i universet skete Big Bang?”

Ole Bjælde vil hellere beskrive universets udvikling ved hjælp af en ballon, der bliver pustet op, hvor universet er ballonens overflade.

Da vi befinder os oven på ballonen og kun kan kigge langs overfladen, er vi afskåret fra at se ballonens centrum. Skruer vi tiden tilbage, har alle punkter på overfladen af ballonen engang været samlet i centrum – det markerer tidspunktet for Big Bang.

Læs også på Videnskab.dk: ”Sex og vold sammenfiltret i musehjerner”

Vi kan ikke specificere en eksakt position for Big Bang, for alle punkter på ballonens overflade repræsenterer Big Bang.

Lektor Steen H. Hansen på Dark Cosmology Centret på Københavns Universitet er enig med sin aarhusianske kollega i, at man ikke skal tænke på Big Bang som noget, der fandt sted ét sted.

- Den opfattelse er meget udbredt. Det, der går galt, er, at mange tror, at Big Bang fandt sted i et punkt, en såkaldt singularitet. Men i virkeligheden har universet efter alt at dømme altid været uendeligt stort, og Big Bang er foregået i hvert eneste punkt af rummet, siger Steen H. Hansen.

Læs også på Videnskab.dk: ”Kvinder er ligeglade med dårlig sex”

For at forklare Big Bang siger Steen Hansen, at man skal forestille sig, at hele rummet er fyldt med bolledej. Big Bang angiver tidspunktet for, hvornår bolledejen blev til og begyndte at hæve. Bolledejen rummer en del rosiner, der er jævnt fordelt over det hele.

Når forskere forsøger at forklare, hvad der skete under Big Bang, har de en tendens til at kigge på et undseeligt hjørne af bolledejen, som i løbet af universets levetid hæver op til en stor og saftig rosinbolle. Men den lille bolle fortæller kun om, hvad der skete i dette lille bitte område af den kæmpemæssige bolledej.

Læs også på Videnskab.dk: ”Kvinder fik bedre sex med placebo”

Hvis man skal forstå universets udvikling korrekt, må man holde øje med, hvad der sker i hvert eneste punkt af dejen. Og det er netop den overvældende udfordring, astronomerne står over for, når de arbejder med at undersøge vores uendeligt store univers.

Andre artikler på Videnskab.dk:

”Seksuelt afviste går på druk”

”Sex-dufte jager influenza på flugt”

”Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi”

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere