Tysk jagerfly bjærget efter 67 år

Et tysk jagerfly er blevet bjærget efter 67 år på knap tre meter dybt vand 100 meter ud fra stranden ved Hirtshals

Et tysk kampfly fra Anden Verdenskrig skal nu udstilles i Aalborg. Det er fundet på havets bund kun 100 meter fra stranden. (Foto: René Schütze)
Et tysk kampfly fra Anden Verdenskrig skal nu udstilles i Aalborg. Det er fundet på havets bund kun 100 meter fra stranden. (Foto: René Schütze)

Et kompas viser, hvilken kurs flyet havde, da det styrtede.

Kanonerne er tæret af mange år på havets bund. Metalstænger afslører, at pilotens katapultsæde aldrig blev udløst.

Men hvad der ellers gemmer sig af historie bag det tyske fly på havets bund, skal museumsfolk og fly-entusiaster se, om de kan afdække.

Efter 67 år på havets bund, er et tysk jagerfly nu blevet bjærget og skal gøres klar til at blive udstillet i Forsvars- og Garnisonsmuseet i Aalborg.

Flyet lå på 2,5 meters dybde blot 100 meter ud fra stranden ved Hirtshals. Der er tale om en tysk såkaldt natjager af typen Heinkel HE-219.

I følge formand for Danmarks Flyvehistoriske Selskab, Ib Lødsen er fundet særdeles overraskende. Han undersøgte i første omgang landingsstellet fra flyet.

- Jeg måtte gå rundt om bordet et par gange siger han til jp.dk.

- For jeg kunne konstatere, at jeg stod med resterne af en tysk natjager, som i forvejen kun er bevaret i et eneste eksemplar, som befinder sig i USA.

Han forklarer, at flyet var lavet særligt til nattogter blandt andet ved at dets udstødningsrør var gemt i et langt rør, så man ikke fra landjorden skulle kunne se flammerne fra det.

Dykkere har for længst meldt om flyvraget, som da også er blevet rippet for alskens ting gennem tiderne.

Nu håber fly-entusiaster, at man i vragdelene vil kunne finde flyets nummer, som så vil kunne afsløre den sjældne krigsmaskines historie.

Hvad der blev af piloten på flyet er også stadig en gåde.

1 af 2 Der er tale om det tyske og sjældne Heinkel HE-219. Det eneste andet eksempel af flyet findes i USA. (Foto: René Schütze)
2 af 2 Et tysk kampfly fra Anden Verdenskrig skal nu udstilles i Aalborg. Det er fundet på havets bund kun 100 meter fra stranden. (Foto: René Schütze)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere