Hvorfor blev Stonehenge flyttet?

Det mægtige Stonehenge-monument i England har måske ikke altid stået, hvor det står nu, mener en af verdens førende Stonehenge-forskere.

(Foto: Chris Ison/AP)
(Foto: Chris Ison/AP)

Stonehenge var ikke et observatorium, blev ikke bygget af rumvæsner fra ufoer og var heller ikke druidernes tilholdssted.

Det er ellers nogle af de betydninger, det storslåede, men temmeligt uforklarlige monument er blevet tillagt. Men nu kommer en af verdens førende Stonehenge-eksperter, professor Mike Parker Pearson fra Sheffield University, ifølge Videnskab.dk på banen med en helt ny teori om monumentets betydning.

Ifølge Parker Pearson var Stonehenge begravelsesplads for de vigtigste indbyggere i bosættelsen Durrington Walls, beliggende i en ’henge’ i nærheden, hvor også det Stonehenge-lignende træmonument Southern Circle ligger.

Han og kollegernes nyeste hypotese går nemlig ud på, at monumentet oprindeligt blev bygget et andet sted, og at stenene på hver især 30 ton senere flyttet til den nuværende placering på Salisbury Plains i Wiltshire, cirka 130 kilometer sydvest for London.

- Min opfattelse i øjeblikket er, at Stonehenge blev flyttet. Det er vores hypotese, som vi vil udforske de næste 5 til 10 år, fortæller Mike Parker Pearson til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Myten om Atlantis – fup eller fakta?

Hypotesen er opstået, efter at forskerne har fundet en henge, der ligner Stonehenge, ved udgravningsstedet for nogle af de store sten. Mike Parker Pearson forestiller sig, at stenene fra hengen simpelthen er blevet flyttet de godt 30 kilometer fra Avebury, hvor stenene i sig selv oprindeligt stammer fra.

Forskeren tror, at flytningen af monumentet skal forklares med de store kulturelle forskydninger, der skete i England i årerne omkring 2500 før vor tidsregning.

- Årene omkring 3000 før vor tidsregning var en periode med megen vold og store regionale forskelle i England. Men i århundrederne derefter blev en fælles materiel kultur og praksis udbredt i England, og derfor tænker vi, at Stonehenge måske er et symbol på dette fællesskab; et rituelt budskab, der illustrerer at folket er ét, siger Mike Parker Pearson.

Læs også på Videnskab.dk: Videnskaben forklarer nærdødsoplevelser

Men hvorfor flytte stenene 30 kilometer? Kunne symbolet ikke bare være dér, hvor monumentet allerede var opført?

Flytningen kan muligvis forklares med datidens dedikation til astronomi.

Forskerne ved, at Stonehenge er bygget, så der går to linjer gennem monumentet ved henholdsvis sommer – og vintersolhverv. Det samme gør sig gældende for den tre kilometer lange vej, kaldet Avenuen, der blev bygget fra Stonehenge og ned til floden Avon. Men ikke nok med det.

For nylig opdagede forskerne, at der langs med Avenuen findes nogle naturlige klipper, der ved »en utrolig tilfældighed« også ligger på linje med solen, siger Parker Pearson.

- De må have opdaget denne tilfældighed, og det kan have fået dem til at dømme området omkring Stonehenge som ’centrum’ for deres verden, et sted, hvor himmel og jord går i ét.

Læs også på Videnskab.dk: Ufo fundet på bunden af Østersøen?

Området omkring det nuværende Stonehenge blev altså betragtet som et helt særligt sted, hvilket kan forklare, at man flyttede monumentet derhen.

Men det forklarer ikke, hvorfor mindre sten blev hentet op til 400 kilometer væk.

- Den kommende forskning beskæftiger sig med de steder, hvor stenene blev hentet. Vi vil gerne finde ud af, hvorfor, de skulle hentes lige netop dér.

- Vi har en teori om, at de steder, hvor stenene er hentet, har haft en særlig betydning på samme måde som selve Stonehenge. Ved at flytte sten fra disse særlige steder til Stonehenge har man så skabt en slags supersymbol, fortæller Mike Parker Pearson.

Læs også på Videnskab.dk: Ufoerne kommer – igen

Han understreger, at der blot er tale om en hypotese, og at forskere verden over først nu er ved at forstå, hvor lidt reel viden, der egentlig findes om Stonehenge.

- Meget af det, vi troede, at vi vidste, har vist sig at være forkert, og meget af det, vi gerne vil vide, får vi aldrig svar på, for eksempel hvordan de flyttede stenene flere hundrede kilometer, siger Mike Parker Pearson.

Så selvom Parker Pearson og hans kollegaer har bidraget til en helt ny forståelse af Stonehenge, først ved at slå fast, at den var en begravelsesplads, og efterfølgende ved at lancere teorien om, at monumentet er blevet flyttet, er der langt flere ubesvarede spørgsmål, end der er svar, og Stonehenge forbliver formentlig et mysterium mange år endnu.

Relaterede historier på Videnskab.dk:

Nyt om gammel gåde ved Stonehenge

Rumvæsner har samme genetiske kode som os

Forsker forklarer det overnaturlige

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere