Derfor æder du for meget

Vi ved godt, vi bliver fede af pizza, slik og for meget alkohol. Alligevel kan vi ikke holde os fra det usunde. Ny forskning forklarer hvorfor.

(Foto: Nima Stock)
(Foto: Nima Stock)

I årtier er vi blevet fodret med information og oplysningskampagner om, hvad og hvor meget der er sundt eller usundt for os at indtage.

Derfor ved vi alle sammen godt, at 'vi bliver, hvad vi spiser' – hvad enten det er død gris, pizzafjæs, eller ølmave, skriver Videnskab.dk

Alligevel tilhører vi den første generation i menneskets historie, hvor for meget mad potentielt kan dræbe ligeså mange som for lidt kan – og det er vel at mærke ikke os europæere, der sulter.

Læs også på Videnskab.dk: Ti myter om fedme og slankekure

Ny forskning peger på, at det skyldes en lang række psykologiske faktorer, der i samspil med vores omgivelser påvirker, hvad vi spiser – og det i langt højere grad, end vi går og tror.

I et amerikansk forsøg, udført af den berømte fødevareforsker Brian Wansink fra Cornell University, stillede man eksempelvis 30 chokoladekarameller til fri afbenyttelse i enten en gennemsigtig eller uigennemsigtigt beholder hos i alt 40 kvinder, der alle arbejdede bag et skrivebord.

Herefter talte forskerne hver aften, hvor mange chokolader der var blevet spist, og fyldte beholderen op igen.

Læs også på Videnskab.dk: Beboere i ’Shawarmabæltet’ spiser mest fastfood

Forsøget viste, at kvinderne spiste dobbelt så mange chokolader, når de var i en gennemsigtig beholder på deres bord, end når beholderen var uigennemsigtig – og de spiste endnu færre, hvis man stillede chokoladerne små to meter væk fra bordet.

I gennemsnit spiste kvinderne:

• 7,7 chokolader hver dag, når chokoladerne var placeret i en gennemsigtig beholder på deres bord

• 4,6 chokolader når beholderen var uigennemsigtig

• 5,6 når beholderen var gennemsigtig og stod små to meter væk

• 3,1 når beholderen var ugennemsigtig og stod to meter væk fra bordet.

Indtaget af chokolade blev altså mere end halveret af to meter og en uigennemsigtig beholder!

Læs også på Videnskab.dk: Lørdagsmad ødelægger din slankekur

I et andet forsøg udført af Baba Shiv, professor i adfærdsøkonomi ved Stanford University, blev to grupper studerende bedt om at huske en række tal for derefter at vælge mellem et stykke kage eller frugt.

I gruppen, der skulle huske syv tal, valgte 63 pct. af de studerende kagen. For den anden gruppe, der kun skulle huske to tal, var dette tal blot 41 pct.

Forsøget viser, at vi har en begrænset mængde mental energi, og at vi er lettere at friste, så snart vi er optaget af andre ting.

Læs også på Videnskab.dk: Sukker er skadeligt

Hvis selv information og motivation ikke i tilstrækkelig grad kan dæmme op for vores ubevidste spisemønstre, hvad kan vi så gøre?

I første omgang kan vi selvfølgelig indrette vores hjem og arbejdsplads sådan, at de ubevidste faktorer arbejder for, fremfor imod, vores helbred. Mindre tallerkener, slikket op i skabet, og frugten frem på bordet.

Læs også på Videnskab.dk: Indsprøjtning fjerner fedtet

Men efterhånden indtages flere og flere af vores måltider uden for hjemmet, dvs. i arbejdspladsens eller skolens kantine, på cafeer og, ikke at forglemme, i supermarkedet.

Det betyder, at brugen af den nye tilgang til at påvirke vores spiseadfærd gennem de mange små umærkelige faktorer må undersøges nærmere i disse større sammenhænge – og gerne ude i den virkelige verdens butikker og kantiner.

Læs mere på Videnskab.dk om, hvordan størrelsen på is-skeen påvirker, hvor meget is du spiser.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere