Månen og frost-fatamorgana sænkede Titanic

Videnskabsmænd præsenterer nye forklaringer på århundredets forlis

Nødraketterne kan ifølge ny forskning have set ud som om, de var meget længere væk på grund af frost-fatamorganaer. (Filmfoto: Merie W. Wallace/POLFOTO)
Nødraketterne kan ifølge ny forskning have set ud som om, de var meget længere væk på grund af frost-fatamorganaer. (Filmfoto: Merie W. Wallace/POLFOTO)

Det var ikke kun en overmodig kaptajn, der var skyld i Titanics forlis og omkring 1500 druknede for præcis 100 år siden.

To helt unikke naturfænomener har nemlig ifølge ny forskning bidraget til katastrofen i Nordatlanten.

TV:

Film - 12. apr. 2012 - kl. 09:05 TV: Nordmænd gør grin med Titanic-katastrofen

- Selvfølgelig er den ultimative grund til ulykken, at skibet ramte et isbjerg. Titanic satte ikke farten ned efter at have modtaget flere radioadvarsler om is forude, siger astrofysiker Donald Olson fra Texas State University til april-udgaven af magasinet Sky & Telescope.

- De sejlede med fuld damp ind i et område med isbjerge. Det er hvad, der virkelig sank skibet, men måne-forbindelsen kan måske forklare den ualmindeligt store mængde isbjerge, der krydsede Titanics rute.

Månen spillede ind
Ifølge ham og hans kollegers forskning kom månen nemlig historisk tæt på jorden den 4. januar 1912 - tre måneder for katastrofen.

Det er ifølge forskerne det tætteste månen har været på os i 1400 år. Samtidig ramte jorden sit perihelion - den tætteste position på Solen - dagen før.

Oddsene for, at det sker samtidig, er ifølge forskerne astronomiske.

Læs også:

Se også: Titanic gange tre?!

Det uhyggeligt sjældne naturfænomen forårsagede ifølge de amerikanske astrofysikere et udsædvanligt højt tidevand, der fik ekstra mange grundstødte isbjerge til at rive sig løs fra kysterne langs blandt andet Newfoundland og Labrador, så de kunne flyde sydpå og i sidste ende sænke Titanic.

Avisartikler fra lige efter ulykken skriver da også om rekordmange isbjerge på de Nordatlantiske sejlruter.

Men det er ikke det eneste udsædvanlige naturfænomen, der kan have forårsaget katastrofen.

'Frost-fatamorganaer' kan også have spillet ind.

Iskoldt fatamorgana
Den britiske historiker Tim Maltin argumenterer sammen med astronomen Andrew Young fra San Diego State University i ny forskning for, at det iskolde vand kan have fået horisontlinjen til at fremstå højere end den i virkeligheden var og på den måde skjule isbjerge for udkigsposterne.

De citerer fra de historiske kilder tre udkigsposter for, at have set en usædvanlig tåge over det blikstille vand, inden de ramte isbjerget.

En af dem, Reginald Lee, beskriver isbjerget som en 'sort masse, der kom ud af disen'.

Læs også:

Se også: Var Titanics forlis forsikringssvindel?

Frost-fatamorganaerne kan også have været med til forvirringen mellem Titanic og det nærliggende skib SS Californian, der ignorerede overhørte eller ignorerede nødråb og nødraketter fra det store passagerskib.

Kaptajn Lord på SS Californian betegnede ved senatshøringen om ulykken begivenheden som 'en meget bedragerisk nat'.

Se skibets rute:
<br /><small>Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?msa=0&amp;msid=207810718099368159459.0004b6cc3f1d30b2f4ab7&amp;ie=UTF8&amp;t=m&amp;ll=55.279115,-35.859375&amp;spn=55.20966,94.042969&amp;z=3&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">Titanic</a> på et større kort</small></p>

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere