Elite-smiley ignorerer mad fyldt med bakterier

Pastasalater og sushi fra butikker med elite-smiley er fyldt med bakterier, viser ny dansk forskning. Forsker sætter spørgsmålstegn ved værdien af smiley-vurderingen.

(Foto: Rumle Skafte)
(Foto: Rumle Skafte)

Der hænger smileys i butiksruder i alle danske fødevarebutikker. Der er både sure smileys, glade smileys og sågar elite-smileys, som giver kunden sikkerhed for, at butikken følger reglerne og dermed også kravene til hygiejne.

Men smileys fortæller faktisk ikke noget om mængden af bakterier i madvaren. Specielt i butikker, der sælger sushi og pastasalater, er der ingen sammenhæng mellem kvalitetsstemplet og mængden af bakterier, skriver Videnskab.dk

Det viser resultatet af ny dansk forskning, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Food Control.

- Når kunder skal vurdere kvaliteten af en butik, kigger de ofte på, hvilken smiley butikken har fået. Men hvis smileyen ikke fortæller noget om, hvor fordærvet madvarerne er, hvad kan de så bruge den til? Spørger lektor Jørgen Leisner fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi ved Københavns Universitet, der står bag undersøgelsen.

Læs også på Videnskab.dk: Kartofler er sundere end pasta og ris

I sin undersøgelse har Jørgen Leisner undersøgt bakterieindhold i pastasalater, sushi og flødeskumskager fra forskellige forhandlere i København. Butikkerne blev udvalgt blandt butikker fra Nørrebro, Vesterbro, Amager, Valby, Vanløse, Østerbro og indre by, så de var fordelt med hensyn til geografi, men også med hensyn til økonomien i kundegrundlaget, og hvilke smileys butikkerne havde fået.

Herefter har Jørgen Leisner sammenlignet mængden af bakterier i fødevarerne med butikkens smiley.

Læs også på Videnskab.dk: Fed mad snyder dig til at spise alt for meget

Undersøgelserne viste, at der var meget dårlig sammenhæng mellem mængden af bakterier og butikkens smiley for pastasalater og sushi, mens bakteriemængden i flødeskumskagerne generelt fulgte godt i tråd med butikkens smiley.

- I pastasalater er der generelt et højt bakterieantal, men vi fandt pastasalater med op imod én milliard bakterier per gram. Det er så højt, at der næsten ikke kan være flere bakterier i, og nogle af produkterne var begyndt at lugte dårligt. Samtidig havde butikken en elite-smiley, fortæller Jørgen Leisner.

Det samme var gældende for sushi, hvor de værste produkter indeholdt mellem 1 og 10 millioner bakterier per gram.

Læs også på Videnskab.dk: Japanere har sushi-bakterier i tarmen

Jørgen Leisner påpeger, at de mange bakterier ikke umiddelbart er skadelige for mennesker. De fortæller blot noget om selve kvaliteten af fødevaren.

Mange bakterier betyder, at fødevaren er fordærvet eller er på vej til at blive fordærvet. Høje antal peger også på hygiejnebrist, eller på at produktet ikke har været opbevaret korrekt. Det giver god grobund for, at skadelige bakterier kan vokse, hvis de finder frem til eksempelvis pastasalaten.

- Hvis for eksempel salmonella kommer i pastasalaten, så kan de meget hurtigt vokse sig til store mængder, da de har rigtigt gode betingelser for vækst. Selvom Salmonella også kan udgøre en risiko i små mængder, gør større mængder det farligere for forbrugeren, forklarer Jørgen Leisner.

Læs, hvordan butikkerne undgår kontrol på Videnskab.dk

Relaterede artikler på Videnskab.dk:

Tilberedt mad er bedre end rå

Vi ignorerer fødevaremærkning

Vi køber sundere madvarer end vores oldeforældre

0 kommentarer
Vis kommentarer