Forskere vækker 30.000 år gammel plante til live

Et frø har ligget i den sibiriske permafrost i 30.000 år. Nu har russiske videnskabsfolk bragt liv i frøet

Det var flittige jordegern, som skjulte frøet i den serbiske permafrost for 30.000 år siden. Denne lille fyr stammer dog fra den populære Ice Age-film. (Foto: AP)
Det var flittige jordegern, som skjulte frøet i den serbiske permafrost for 30.000 år siden. Denne lille fyr stammer dog fra den populære Ice Age-film. (Foto: AP)

Et hold russiske forskere har bragt liv i frø, som jordegern skjulte i den sibiriske permafrost for 30.000 år siden. Det skriver BBC.

Frøene blev fundet i jordegern-huler under jordens overflade sammen med ben fra mammutter og bisonokser ved Kolima-floden i Sibirien.

Ifølge de russiske forskere tilhører frøene frugtplanten Silene Stenophylla, der stadig vokser i den sibiriske tundra - dog i en noget anden variant.

Det danske navn for Silene-arter er Limurt. De flotteste og kendteste danske arter er Dagpragtstjerne og Aftenpragtstjerne.

Der er tale om det suverænt ældste frø, der er bragt til live, skriver de russiske forsker i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Den hidtidige rekord var 2000 år gamle palmefrø, som blev fundet i Israel.

Leder af de russiske forskere, David Gilichinsky, fortæller, hvordan han og hans kolleger i 2007 fandt omkring 70 forskellige jordegern-huler ved flodbredden.

– Alle huler lå mellem 20 og 40 centimeter under jordoverfladen sammen med ben fra store pattedyr som blandt andet mammutter, næsehorn, bisonokser, heste, hjorte og andre dyr fra den tidsperiode.

– Der var vertikale isblokke, hvilket indikerede, at jordegern-hulerne havde været under konstant frost og aldrig var blevet optøet, skriver han.

1 af 2 Silene Stenophylla-planten, som russiske forskere bragte til live fra et 30.000 år gammelt frø. (Foto: AP)
2 af 2 Det var flittige jordegern, som skjulte frøet i den serbiske permafrost for 30.000 år siden. Denne lille fyr stammer dog fra den populære Ice Age-film. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer