Nye kraftige jordskælv truer Fukushima

Det kraftige jordskælv og den efterfølgende tsunami der ramte Japan i 2011, har øget risikoen for flere store jordskælv. Ny forskning afslører, at undergrunden under Fukushima er i fare for at blive ramt.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Kraftige jordskælv kan ramme meget tæt på atomkraftværket Fukushima Dai-ichi, viser ny opsigtsvækkende forskning. Det er skræmmende, når man tænker på, hvor galt det gik sidste gang det skete den 11. marts 2011 i det nordlige Stillehav, 70 kilometer fra den japanske kyst.

Jordskælvet, der dræbte over 15.000 japanere, er det største nogensinde målt i Japan. Det skabte et helt nyt spændingsfelt mellem kontinent- og oceanbundspladerne i området, hvilket har resulteret i mange flere jordskælv det seneste år. Særligt ét stort jordskælv giver anledning til at tro, at Fukushima Dai-ichi kan blive ramt af noget tilsvarende, skriver Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Jordskælvet i Haiti hørt på Bornholm

Erfaringerne taler deres sprog
Det særlige jordskælv fandt sted i byen Iwaki omkring 85 kilometer syd for Fukushima præcis en måned efter det store jordskælv i 2011. Skælvet i Iwaki målte ifølge rapporten 7,0 på Richterskalaen, hvilket er det kraftigste jordskælv med epicenter på det japanske fastland nogensinde.

Jordskælvet i Iwaki skete i en forkastning, som ikke var aktiv før det store jordskælv i marts. Det samme gør sig gældende for forkastningen under Fukushima, og de nye studier tyder på, at der i dette område er opbygget spændinger, der potentielt set kan udløse nye ødelæggende rystelser.

- Det har vist sig, at der er et område under Fukushima Dai-ichi, som ligner det område, hvor et jordskælv i Iwaki sidste år fandt sted, og hvor risikoen for nye jordskælv kan være forøget, fortæller seniorforsker i Geofysisk Afdeling hos GEUS, Trine Dahl-Jensen.

Læs også på Videnskab.dk: Jordskælv gjorde døgnet kortere

Fukushimas undergrund ligner anden jordskælvsramt region
Man kan lave en række seismiske risikoberegninger, men videnskaben kan ikke forudse hvor og hvornår jordskælv rammer, eller om det nogensinde rammer. Men de japanske og kinesiske forskeres resultater bør alligevel i høj grad tages til efterretning.

- Det er alvorligt, at man ser ligheder i undergrunden mellem Iwaki og Fukushima, siger Trine Dahl-Jensen.

De japanske og kinesiske forskere har lavet en geologisk analyse af den japanske undergrund i Fukushima-området. Analysematerialet kommer fra 6506 jordskælv i forskellige størrelser målt af 132 seismiske målestationer i et stort område omkring Fukushima Dai-ichi.

Analysen viser, hvor og hvor dybt jordskælvene lå i et bestemt udsnit af Japan i en periode fra juni 2002 til oktober 2011 og giver en indikation af, hvor kommende jordskælv vil finde sted, og et af de områder, som pilen peger på, er altså Fukushima.

Læs også på Videnskab.dk: Små revner skaber voldsomme jordskælv

Mere sikkerhed ved Fukushima?
På baggrund af resultaterne mener forskergruppen, at der skal etableres større sikkerhedsforanstaltninger ved Fukushima Dai-ichi. Men de danske forskere har tiltro til, at Japan kan holde til selv meget kraftige jordskælv.

- Ingen kan forudsige jordskælv. Men man kan lave nogle statistiske sikkerhedsanalyser. Og når man er inde i en efterskælvssværm, ved man, det er en usikker periode. Men kraftværker og japanske byggerier som sådan er bygget, så de kan modstå ganske kraftige rystelser, siger Trine Dahl-Jensen.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk: Nye kraftige jordskælv truer Fukushima

0 kommentarer
Vis kommentarer