83-årig kvinde fik printet ny underkæbe

Revolutionerende: En ældre kvinde fik transplanteret ny kæbe, som var fremstillet på en 3D-printer

Haps! Her bliver den nye 3D-printede titanium-protese sat fast i kvindens undermund. (Foto: Orbis-hospitalet)
Haps! Her bliver den nye 3D-printede titanium-protese sat fast i kvindens undermund. (Foto: Orbis-hospitalet)

En 83-årig kvinde har som den første person nogensinde fået transplanteret en ny kæbe-protese, der er blevet fremstillet af en 3D-printer, skriver lægetidsskriftet Medical Daily.

Transplantationen blev gennemført af læger på Orbis-hospitalet i Holland i juni, men det er først nu, at detaljer om den banebrydende operation er blevet offentliggjort.

Den 83-årige kvinde var angrebet af betændelse i kæben, og lægerne vurderede, at en operation var nødvendig. Da kvinden var gammel og svagelig, skulle operationen overstås hurtigst muligt - og det blev den.

Den specialdesignede protese blev printet ud på to timer, mens selve transplantationen var overstået på fire timer. Allerede dagen efter kunne patienten både tale og synke normalt.

– Kort efter patienten vågnede fra bedøvelsen sagde hun et par ord, fortæller doktor Jules Poukens, der stod i spidsen for lægeholdet, der gennemførte operationen.

Titanium-pulver
Den 3D-printede protese - der var en tro kopi af den gamle kæbe og vejede 107 gram - er fremstillet af titanium-pulver, der blev opvarmet og smeltet sammen af en laser.

Efter laseren havde smeltet det pulveriserede metal sammen lag for lag, blev protesen belagt med et keramisk materiale, der gjorde knogle-erstatningen forenelig med kvindens væv.

Se printeren i aktionen:

Lægevidenskaben har store forventninger til 3D-printning, der hidtil er brugt til fremstilling af hofteproteser. 3D-teknologien bliver desuden anvendt inden for industrielt design, arkitektur og informationsteknologi.

Læs mere om 3D-print her.

1 af 3 (Foto: Orbis-hospitalet)
2 af 3 (Foto: Orbis-hospitalet)
3 af 3 Haps! Her bliver den nye 3D-printede titanium-protese sat fast i kvindens undermund. (Foto: Orbis-hospitalet)
0 kommentarer
Vis kommentarer