Derfor bløder kvinder på samme tid

De fleste har på et tidspunkt hørt en historie om, at kvinder under samme tag får menstruation samtidig. Dansk forsker fortæller, hvorfor det sker.

Kvinder under samme tag, har tendens til at få menstration på samme tid. (Foto: Alix Minde/Photoalto)
Kvinder under samme tag, har tendens til at få menstration på samme tid. (Foto: Alix Minde/Photoalto)

Du har sikkert selv hørt historien i én eller anden variant: Når kvinder flytter sammen, går der ikke særligt lang tid, før én eller flere bryder den normale rytme i deres menstruation, så de i stedet menstruerer på samme tid som andre kvinder i boligen.

Men er der egentlig hold i historierne?

Videnskab.dk har fået fat i Birgit Petersson, lektor i medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Institut på Folkesundhedsvidenskab på København Universitet. Hun beretter, at der faktisk er noget om snakken.

Forklaringen skal findes i kvindernes kemi.

- Kvinder udskiller nogle duftstoffer, feromoner, når de menstruerer. De feromoner påvirker andre, så de begynder at menstruere, og kvindernes menstruationcyklus bliver synkrone, siger Birgit Petersson.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er tis gult?

Hvis flere kvinder bor sammen, f.eks. mor og datter, vil deres feromoner altså påvirke hinanden, så de får menstruation på samme tid.

Birgit Petersson fortæller, at man ikke kan sige, hvem der påvirker andre kvinder mest eller bliver mest påvirket. Eller for den sags skyld, hvor mange kvinder der kan synkronisere på samme tid.

- Der vil altid være kvinder, der f.eks. har uregelmæssig menstruation eller er på p-piller og derfor ikke er lige så modtagelige for andres feromoner, siger Birgit Petersson.

Læs også på Videnskab.dk: P-piller påvirker partnervalg

Feromoner er signalstoffer, der påvirker via duft. Mænd udsender også feromoner, og mænd kan derfor også påvirke kvinders menstruationscyklus:

- Jeg har set flere eksempler på kvinder, der ikke har haft menstruation i et år. Når de så får en kæreste, kommer deres menstruation igen, fordi de bliver udsat for hans feromoner, fortæller Birgit Petersson.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?

Birgit Petersson har altså den kemiske forklaring på kvinders synkorniserede menstruationscyklus. Men hvad siger naturen og vores udviklingshistorie?

Jacobus Boomsma er professor ved Biologisk Institut på Københavns Universitet og leder af Danmarks Grundforskningsfondscenter for Social Evolution. Spørgsmålet er, om der også findes en evolutionsteoretisk forklaring på, at kvinder skulle menstruere på samme tid.

Læs forskerens svar på Videnskab.dk:

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ti myter om migræne og hovedpiner

Menstruationssmerter kan ikke trænes væk

Bliver man forkølet af at være kold?

0 kommentarer
Vis kommentarer