Sankta Lucia blev måske solgt til bordel

Landets drenge og piger hylder i disse dage Sankta Lucia, som måske havnede på bordel. Måske har hun aldrig eksisteret

Hvem er i virkeligheden kvinden på dette oliemaleri fra 1521?
Hvem er i virkeligheden kvinden på dette oliemaleri fra 1521?

Så er det igen på den tid i december, hvor piger og drenge klædt i hvide kjoler svæver i lange rækker efter en høj pige med en lyskrans på hovedet.

Det er 13. december, vi fejrer Sankta Lucia. Men kender vi hendes historie? Og er hun overhovedet en virkelig historisk person?

Ifølge den traditionelle fortælling var Lucia for ca. 1.700 år siden en god opofrende kristen, der gav alle sine ejendele væk til de fattige. Det gjorde ifølge Videnskab.dk hendes forlovede vred. Derfor angav han Lucia til de romerske myndigheder, som dømte hende til at blive solgt til et bordel, fordi hun var kristen.

Da det ikke lykkedes, forsøgte de i stedet at brænde hende levende. Det gik heller ikke, så til sidst fik Lucia stukket et sværd igennem sin hals.

Læs også på Videnskab.dk: Spørgsmål og svar på livet store spørgsmål i ny bog

Fortællingens overordnede ramme er uden tvivl korrekt. I Romerriget var det nemlig sådan, at i takt med at flere og flere omvendte sig til kristendommen, blev de kristne også frygtede og forhadte.

Som regel blev de forfulgt på initiativ af privatpersoner, der kunne regne med, at deres anklage fik myndighederne til at dømme og straffe de kristne. Kilderne vidner om, at det var retspraksis, at kristne blev dømt til at blive kastet for løverne, brændt levende eller blive solgt til minerne eller et bordel.

Læs også på Videnskab.dk: Vorherre på lokum

Jakob Engberg er postdoc i kristendommens historie og arbejder på Afdelingen for Kirkehistorie og Praktisk Teologi på Aarhus Universitet. Han har forsket i kristenforfølgelser og martyrer og siger om forfølgelserne på Lucias tid:

- I dag har vi 30-40 beretninger om martyrer fra samtiden. Nogle stammer fra øjenvidner, andre fra romerske protokoller, og der må have eksisteret langt flere, som er gået tabt, siger han.

Jakob Engberg fortæller, at da kristenforfølgelserne standsede i år 313 e.v.t., eksploderede de kristnes interesse for Romerrigets kristne martyrer. Historikerne kender derfor til langt flere martyrberetninger, som er skrevet i århundrederne efter kristenforfølgelserne, end under selve begivenhederne.

Læs også på Videnskab.dk: Hvem var Sankt Hans?

Ifølge historien om Sankta Lucia blev hun som straf for at være kristen først solgt til et bordel. Hun undgik kun denne første straf, fordi hun på forunderlig vis stod fast som en sten. Det er underforstået i historien, at det var Gud, som hjalp hende til at være i stand til at være fuldstændig urokkelig, uanset hvad myndighedernes udsendte gjorde.

I historievidenskaben findes der belæg for, at den form for straf rent faktisk har eksisteret. Forskerne kender kilder, der viser, at det fra 112 e.v.t. var almindeligt at dømme og straffe folk, blot fordi de var kristne. Jakob Engberg fortæller, at der desuden er belæg for, at Lucias straf har været anvendt.

Læs også på Videnskab.dk: Persere giftede sig med deres mødre

Jakob Engberg fortæller, at uviljen mod de kristne også ind i mellem har været så stor blandt helt almindelige romere, at det førte til selvtægt. Som kristen kunne man derfor også risikere at blive slået ihjel for sin tro, selvom man ikke havde fået en dom.

Kristenforfølgelsen mod Lucia kan altså være foregået på mange forskellige måder. Men skete den så virkelig? Hvad ved vi om selve personen Lucia?

Legenden om personen Lucia optræder for første gang lang tid efter hendes død i en liste over martyrer og deres dødsdage, som forskerne daterer til det sjette århundrede. Hun kan ifølge Jakob Engberg have været med i ældre lister, som nu er gået tabt. Men det har forskerne intet bevis for.

Læs også på Videnskab.dk: Julen er en kopi af romernes fest

Og faktisk skal vi helt op i 700-tallet, før forskerne støder på en egentlig beretning om Lucias liv og død. Forfatteren til denne beretning har ifølge Jakob Engberg levet alt for lang tid efter begivenhederne til, at vi kan bruge beretningen som en kilde til, hvor vidt Sankta Lucia har eksisteret.

- Derfor kan vi ikke afgøre, om der nogensinde har levet en martyr ved dette navn, konstaterer forskeren.

Det er altså uvist, hvorvidt Lucia har eksisteret og om hun er blevet slået ihjel, som legenden fortæller. Men det er vist sikkert at konkludere, at traditionen omkring Sankta Lucia er langt hyggeligere end fortællingen om hendes liv og historieskrivningen om de martyrer, som har levet.

Andre artikler på Videnskab.dk:
· Jesus var på eventyr i Indien
· Kan man få 'mad-tømmermænd'?
· Kvinder får de værste tømmermænd

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen