Whisky-kaptajnens sølvskat fundet

Amerikanske Odyssey har fundet to værdifulde kæmpe-skatte på havets bund på kort tid

Den fjernstyrede ubåd kan komme ned på 2500 meters dybde. (Arkivfoto: AP)
Den fjernstyrede ubåd kan komme ned på 2500 meters dybde. (Arkivfoto: AP)

I 1917 blev det britiske fragtskib Mantola torpederet af en tysk ubåd i Nordatlanten på vej fra Indien til Storbritannien. Kaptajnen på skibet var David James Chivas, hvis onkler var Chivas brødrene - kendt for den skotske whisky Chivas Regal.

Nu har den amerikanske virksomhed Odyssey Marine Exploration lokaliseret vraget af skibet, som har vist sig at være lastet med sølv for en samlet værdi af 125 millioner kroner.

- Det viser værdien af forskerholdet, og den enorme database vi har af skibsvrag, siger koncernchef i Odyssey, Greg Voice, til norske dagbladet.

80 procent i findeløn
Amerikanske Odyssey har indgået en aftale med den britiske regering om, at de beholder 80 procent af skattens værdi, mens briterne får de sidste 20 procent.

Skibsvraget lå på knap 2.500 meters dybde, men de seneste års udvikling i teknologi har gjort det muligt for Odyssey at komme ned på meget dybt vand, hvilket har fået den amerikanske regering til at lede efter skibsvrag for pengenes skyld.

Dette er den anden store opdagelse Odyssey har gjort i løbet af kort tid.

200 tons sølv
I slutningen af sidste måned meddelte Odyssey Marine Exploration, at de havde fundet fragtskibet SS Gairsoppa, der blev sænket af en tysk ubåd i 1941 ligeledes på vej fra Indien til Storbritannien.

Skibet havde en last på 200 tons sølv, som blev vurderet til godt 1,2 milliarder kroner. Både SS Gairsoppa og Mantola var ejet af British India Steam Navigation Company, der måtte betale erstatning for det mistede sølv, dengang skibene sank.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere