Antarktisk tør hurtigere end ventet

Dårligt nyt fra det kolde syd: Isen i Antarktisk tør op hurtigere end hidtil antaget, og der er fare for, at vandstanden i verdens have stiger dramatisk

Isen i det østlige Antarktisk smelter hurtigere end hidtil antaget. Mange millioner ton is er smeltet siden 2006, viser en ny undersøgelse offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience.

Resultatet er overraskende for videnskabsfolk, da det østlige Antarktisk hidtil har været stort set uberørt af den globale opvarmning. Også isen i det noget mere ustabile vestlige Antarktisk er smeltet hurtigere end ventet, konkluderer undersøgelsen.

Videnskabsfolk frygter, at den globale opvarmning kan føre til en hurtig smeltning af de enorme ismasser i det vestlige Antarktisk, der i øjeblikket har is nok til at hæve vandstanden i verdenshavene med op til fem meter, hvis isen smelter.

I 2007 forudså FN's klimapanel IPCC, at vandstanden i verdenshavene kan stige med mellem 18 til 59 centimeter i 2100. Men den beregning tog ikke højde for, at isen i Grønland, Arktisk og Antarktisk smelter.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere