Vaccine gav børn hjernesygdom

Influenza-vaccinen Pandemrix medfører en øget risiko for søvnlidelsen narkolepsi hos børn. Nordiske forskere har netop fastslået sammenhængen.

Børn under 18 år har 4-9 gange så stor risiko for at udvikle den kroniske søvnlidelse narkolepsi, hvis de under svineinfluenzaepidemien (H1N1) i 2009 modtog vaccinen Pandemrix.

Sådan lyder konklusionen fra forskere fra Norge, Sverige og Finland, skriver Videnskab.dk.

Narkolepsi er en uhelbredelig og invaliderende hjernelidelse. Er du først syg, viser lidelsen sig blandt andet ved uimodståelige søvnanfald og pludselige muskellammelser.

Læs også på Videnskab.dk: Snorken kan være livsfarlig

I Sverige og Finland har man fundet en betydelig stigning af narkolepsi-tilfælde efter pandemien i 2009-2010. I Finland er 121 blevet ramt af den ellers yderst sjældne hjernesygdom, mens 168 vaccinerede, deraf 150 børn, har fået sygdommen i Sverige.

- Heldigvis vurderede vi i Danmark, at influenza A epidemien kun var nogenlunde lige så alvorlig som en almindelig sæsoninfluenza.

- Vi vaccinerede kun børn i risikogrupper, dvs. børn med kronisk sygdom, og altså ikke alle raske børn. I Sverige, Norge og Finland tilbød man imidlertid alle vaccinen, siger Tyra Grove Krause, overlæge, ph.d., Epidemiologisk afdeling, Statens Serum Institut.

Derfor er det også kun naturligt, at vi ikke har fundet nogen stigning i narkolepsi-tilfælde i Danmark, fortæller Tyra Grove Krause.

Pandemrix er siden udbruddet af svineinfluenza i 2009 ikke blevet anvendt her til lands.

Læs også på Videnskab.dk: Derfor bliver narkoleptikere fede

Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi er meget overaskende og har skabt en del hævede øjenbryn i vaccinationsverdenen.

Forskerne har endnu ikke fundet en biologisk forklaring, men noget typer på, at mennesker med en særlig gentype er specielt modtagelige over for sygdommen.

- Vores hypotese er, at Pandemrix ikke direkte forsager narkolepsi, men rettere ’vækker’ sygdommen i folk, der er specielt disponeret, siger Tyra Grove Krause.

Pandemrix er også brugt i andre lande f.eks. Canada, hvor man ikke har fundet øgede tilfælde af narkolepsi. Det er dog også en sygdom, der kan være svær at diagnostisere, og der går lang tid fra man har det første symptom til en sikker diagnose, fortæller Tyra Grove Krause.

Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev opdaget tilfældigt, efter finske specialklinikker i søvn begynde at rapportere om øgede tilfælde af sygdommen.

Læs også på Videnskab.dk: Brug soveværelset til søvn og sex

Den hovedmistænkte synder i Pandemrix er den såkaldte adjuvans AS03. En adjuvans er et hjælpestof, der tilsættes en vaccine for at booste vaccinens effekt.

Adjuvansen AS03 indeholder stoffet squalen, som er udvundet af hajlever-olie. Forskerne peger på, at det kan være stoffet, der trigger narkolepsien.

Tyra Grove Krauser påpeger dog, at man endnu ikke er sikker på, at AS03 er synderen.

Læs også på Videnskab.dk: Vaccine mod svineinfluenza frikendes for at skade fostre

Hvis du blev vaccineret mod svineinfluenzaen og nu er nervøs for risikoen for at udvikle narkolepsi, kan du roligt slå koldt vand i blodet, mener Tyra Grove Krause.

- Narkolepsi er en alvorlig sygdom, men det er også en meget sjælden sygdom, der normalt kun rammer 1 ud af 100.000 mennesker.

- Så selv med en øget risiko forbundet med Pandemrix-vaccination, vil man højest forvente et par tilfælde af narkolepsi blandt de 30.000 danskere under 18, der modtog vaccinen, siger Tyra Grove Krause.

Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev for nylig diskuteret heftigt ved en storstilet konference om vacciner, hvor Statens Serum Institut havde inviteret læger, forskere og sundhedsrepræsentanter fra en række lande til København. Målet med sammenkomsten var at udveksle viden og erfaringer om vacciner og vaccinationsprogrammer mellem især de nordiske lande.

Forskningsresultaterne om sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev fremlagt af forskere fra den svenske lægemiddelstyrrelse, det finske og norske sundhedsinstitut samt forskere fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC).

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Sådan ser det ud, når Solen 'eksploderer'

2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Derfor er Matador så god

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere