Den rigtige Kaptajn Morgans skat fundet

Skatten menes at være fra den sagnomspundne Kaptajn Henry Morgans mere 340 år gamle sørøverskib

Dykkere på arbejde ved vraget. (Foto: Jonathan Kingston)
Dykkere på arbejde ved vraget. (Foto: Jonathan Kingston)

I september 2010 opdagede marinearkæologerne seks af den berygtede Kaptajn Morgans jern-kanoner ud for Panamas kyst. Opdagelserne fortsatte sidste sommer med fundet af et træskibsvrag fra det 17. århundrede, som man mener, er et af de fem skibe, som Kaptajn Morgan mistede på det lavvandede Lajas Reef i år 1671.

I juli 2012 er arkæologteamet vendt tilbage til Panama med økonomisk støtte fra Diageo, der producerer rommen Captain Morgan, for at udgrave historiske artefakter fra vraget.

Statsautoriseret sørøver
De fleste forbinder Kaptajn Henry Morgan med billedet på en flaske rom, men virkelighedens Captain Morgan var en sagnomspunden kaprer, en slags statsautoriseret sørøver, som var udsendt fra den engelske trone for at passe på de engelske handelsruter til Syd- og Nordamerika. I 1670, da Morgan rådede over den største flåde i Caribiens historie, satte han sejl mod Panama City, som var den rigeste by på den vestlige halvkugle, men under sejladsen dertil forliste hans flagskib og yderligere fire skibe på Lajas Reef ved foden af Fort San Lorenzo, der bevogtede mundingen af Chagres-floden.

- Dette er en helt unik chance for at bygge bro mellem videnskab og popkultur gennem arkæologisk forskning. Vores ultimative mål med projektet er at lokalisere og bevare Morgans forliste skibe og dele dem med offentligheden, siger Frederick H. Hanselmann, som er marinearkæolog fra Center for Arkæologiske undersøgelser på Texas State University og leder af teamet.

De bjærgede artefakter bliver netop nu opbevaret i Patronato Panama Viejo i Panama og skal nu gennemgå en bevaringsproces, før de bliver undersøgt yderligere og verificeret af eksperter i engelsk artilleri fra London.

1 af 3 Skibet menes at være forsvundet i 1671. (Foto: Jonathan Kingston)
2 af 3 I september 2010 opdagede marinearkæologerne seks af den berygtede Kaptajn Morgans jern-kanoner ud for Panamas kyst. (Foto: Jonathan Kingston)
3 af 3 Dykkere på arbejde ved vraget. (Foto: Jonathan Kingston)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere