Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Denne fisk er ekstremt voldelig

Papegøjefisk i Stillehavet har en rystende opførsel, som aldrig før er observeret.

Forskere, som dykkede i det Stillehavet, blev noget chokerede, da de hørte en række mystiske lyde – det lød nærmest, som våben der blev affyret.

De blev endnu mere overraskede, da de opdagede, at de voldsomme lyde stammede fra koralrevets største fisk, papegøjefiskene (Bolbometopon muricatum), som var i gang med at give hinanden en ordentlig omgang hovedpine: igen og igen tørnede de sammen i en række voldsomme hovedstød, ifølge Videnskab.dk.

Denne opførsel var aldrig før set, eller hørt, hos papegøjefiskene, men det lykkedes forskerne at dokumentere den med video og billeder. De har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet PLoS ONE.

Se video af den voldelige fisk på Videnskab.dk

- Det lød, som om nogen affyrede et våben meget tæt på vores ører. Før vi rent faktisk så denne opførsel, jokede vi med, at fiskene gav hinanden hovedstød ligesom bjerggeder, siger en af forskerne bag den nye opdagelse, Roldan Muñoz fra National Marine Fisheries Service, Beaufort Laboratory, North Carolina, til Livescience.

I løbet af sommeren 2011, efter omkring 100 timers snorkling og dykning, havde forskerne observeret adskillige tilfælde af hovedstødsopførslen:

Hanfiskene svømmede direkte imod hinanden, indtil de afleverede deres brutale stød - en kollision som er smertefuld bare at se på.

Umiddelbart efter stødet svømmede fiskene rundt i en halvcirkel og forsøgte at bide hinanden i ryggen og flanken. Derefter startede de forfra.

Læs også på Videnskab.dk: Blæksprutter snyder rovfisk med camouflage-trick

Observationerne afslørede også, at den voldelige opførsel for det meste fandt sted, når fiskene gydede.

Det fik forskerne til at gætte på, at opførslen kan forklares med seksuel udvælgelse hos fiskene.

- Vi tror, at papegøjefiskehannerne støder hovederne mod hinanden for at fastslå dominans og for at få adgang til et foretrukket territorium, som så bliver brugt til at annoncere over for hunnerne, at nu er hannerne klar til at parre sig, siger Roldan Muñoz.

Andre artikler fra Videnskab.dk:

Flagermus dyrker oralsex under parring

Se årets vildeste nye dyr

Dyreriget er fyldt med 'pervers' sex

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen