Intelligente dinoer hersker måske i rummet

En amerikansk forsker har fået massiv opmærksomhed med teorien om, at superintelligente T-rexer muligvis regerer på andre planeter i verdensrummet.

(AP Photo/Beijing Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Brian Choo)
(AP Photo/Beijing Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Brian Choo)

Superintelligente Tyrannosaurus Rexer lever måske i bedste velgående langt ude i universet.

Sådan lyder den opsigtsvækkende nyhed, der brød ud, efter et studie om aminosyrers og andre kemiske molekylers egenskaber blev udgivet i tidsskriftet Journal of the American Chemical Society. Det skriver det norske medie forskning.no ifølge Videnskab.dk

Læs også på Videnskab.dk: Sagde tyrannosaurus vuf?

De kemiske forbindelser i aminosyrer er kendt for at have nogle helt specielle egenskaber her på Jorden. Men andre steder i universet kan de godt have helt modsatte egenskaber, hvilket forfatteren bag studiet, professor Ronald Breslow fra Columbia University i New York, henkastet gør opmærksom på nederst i artiklen:

- Disse livsformer (bygget på molekyler med andre egenskaber, red.) kan meget vel være avancerede dinosaurer, hvis pattedyrene dér ikke har haft held til at få dem udslettet af et asteroidenedslag, ligesom her på Jorden.

Og vupti, dét er opskriften på, hvordan man får hele verden til at skrive om sit aminosyre-studie.

Læs også på Videnskab.dk: Har hunde virkelig brug for tøj?

Tanken om rum-dinoer minder i øvrigt ret meget om en 'teori' om, at bl.a. det engelske kongehus i virkeligheden består af reptiler fra det ydre rum. Den har brugerne af Videnskab.dk tidligere kåret til verdens dårligste konspirationsteori.

Teorien, som Ronald Breslow udforsker i det nye studie, går ud på, at for at liv skal kunne opstå, må proteinerne, som livet er bygget op af, bestå af aminosyrer med hovedsageligt én fælles orientering.

Dét er tilfældet her på jorden. Her er de allerfleste aminosyrer – bortset fra nogle yderst få, som vi finder i enkelte bakterier – venstreorienterede.

Læs også på Videnskab.dk: Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Så langt, så godt. Men hvor kommer dinosaurerne egentlig ind i billedet?

Jo, ifølge Ronal Breslow har livet muligvis bevæget sig til nye planeter, for eksempel Jorden, ved at byggestenene, altså aminosyrerne, har befundet sig på asteroider, som er hamret ned i planeterne og på den måde har tilføjet aminosyrerne.

Den teori kaldes ’panspermia-teorien’, men det nye ved Ronal Breslows idé er, at det slet ikke er sikkert, at alle asteroiderne har haft venstreorienterede molekyler med i bagagen.

Nogle kan have været udstyret med højreorienterende aminosyrer, og dermed kan livet teoretisk set have udviklet sig forskelligt.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad gør døden ved kroppen?

Et scenario, der teknisk set er lige så sandsynligt som et hvilket som helst andet, kunne være, at dinosaurer, eller i hvert fald nogle, som ligner dinosaurer, blev udviklet fra højreorienterede aminosyrer på en eller anden Jord-lignende planet i universet - en planet, som aldrig er blevet ramt af en asteroide som den, der udryddede vores kæmpeøgler for 65 millioner år siden.

Dermed har dinosaurerne deroppe fået tid til at udvikle sig, og måske er de derfor superintelligente og kører rundt i specialkonstruerede biler den dag i dag.

- I så fald er det bedst, hvis vi ikke møder dem, siger Ronald Breslow.

Læs også på Videnskab.dk: Dinosaurus-bøf skabt på Danmarks Akvarium

Ronald Breslows teori møder kritik fra visse forskere, men de fleste ser imidlertid ud til at acceptere, at 81-årige Ronald Breslow har ønsket at skabe interesse for hans forskning på en noget utraditionel måde, og at spekulationen højst sandsynligt er humoristisk ment.

For hvor god konklusionen end er, kan den måske alligevel være til inspiration for unge forskere, som gerne vil nå ud med deres lidt sindige resultater. I så fald er lektionen:

Dinosaurer sælger. Uanset hvad.

Flere artikler på Videnskab.dk:

Star Wars-fans tror på 'Kraften'

Forbløffende skabning opdaget i Nivå Bugt

Magiske svampe kan ændre din personlighed permanent

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere