Derfor bliver du træt efter en orgasme

En orgasme sender os på en effektiv tur mod drømmeland. Her får du den videnskabelige forklaring på, hvorfor.

(Foto: Imageshop)
(Foto: Imageshop)

Når det går så hedt for sig i soveværelset, at ruderne dugger, og overboen må skrue op for fjernsynet, er der formodentlig ingen af de elskende, der tænker på søvn, skriver Videnskab.dk.

Men så snart seancen er overstået, bliver den før så energiske knirken af fjedre meget tit afløst af snorkelyde.

Hjerneforsker og overlæge Troels Kjær fra Neurofysiologisk Klinik på Rigshospitalet forklarer, hvad det egentlig er, der sker i hjernen før, under og efter en orgasme.

- Der sker jo selvfølgelig en masse fysiologiske ting, når man dyrker sex og får en orgasme - pulsen stiger, og musklerne omkring kønsdelene trækker sig sammen. Men der sker også nogle ting i hjernen, eksempelvis med blodgennemstrømningen i forskellige områder. Dem vil man kunne måle med en PET-skanning, men problemet er jo, at folk som regel bevæger sig meget under en orgasme, så i den sammenhæng er en PET-skanning ikke så nem at lave.

Læs også på Videnskab.dk: Sexdufte jager influenza på flugt

Orgasmen udløser eksplosion af kemiske stoffer i hjernen
Til gengæld kan man kigge på de signalstoffer, der bliver frigivet i hjernen under en orgasme, forklarer han.

Vi mennesker har 23 milliarder nerveceller, der er forbundet til andre nerveceller med i gennemsnit 1.000 kemiske forbindelser, også kaldet 'synapser'. I hver synapse frigives signalstoffer i hjernen, og under en orgasme sker dette i en meget høj dosis på én gang. Eksempelvis frigives noradrenalin og dopamin, der blandt andet påvirker vores stemningsleje og lystfølelse.

Orgasmen frigiver desuden vores ’knytte-bånd hormon’, oxytocin, fra hypofysen i hjernen, hvilket hjælper til med at øge tilliden og den følelsesmæssige tilknytning mellem sexpartnerne.

Læs også på Videnskab.dk: Sexdufte fik fugle op at flyve

Ingen forskel på mænd og kvinder
Derudover udløser en orgasme også en masse endorfiner – også kendt som kroppens eget morfin, fordi de virker smertelindrende, afslappende, udløser behag og gør os trætte.

- Endorfiner bliver frigivet under fysisk anstrengelse og er det, der kan gøre os høje, når vi dyrker sport. Men endorfinerne er nok også den væsentligste grund til, at vi bliver trætte efter en orgasme, forklarer Troels Kjær.

Og selv om nogle kvinder måske vil være uenige, er der ifølge ham ikke grundlag for at mene, at der er forskel på, hvor trætte mænd og kvinder bliver efter en orgasme.

- Alle signalstofferne findes både hos mænd og kvinder, og jeg har ikke kendskab til videnskabelige studier, der viser, at der skulle være en forskel.

Læs også på Videnskab.dk: Internettet sladrer: Her er din sexfantasi

Trætheden er en naturlig del af et nydelsesforløb
Hjerneforsker og professor Morten L. Kringelbach fra Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab (CFIN) på Aarhus Universitet - og tilknyttet Department of Psychiatry på Oxford Universitet - har skrevet flere bøger om sex, blandt andet bogen ’Den nydelsesfulde hjerne’. Han mener heller ikke, at der skulle være nogen forskel på mænd og kvinders træthedsniveau efter en orgasme.

- Både for mænd og kvinder følger alle former for nydelse typisk et cyklisk forløb - hvad enten det handler om mad, stoffer eller seksuelt samvær. Forløbet starter med begær efterfulgt af nydelse, hvorefter mæthed og tilfredshed sætter ind - typisk efterfulgt af træthed, forklarer han og uddyber, at det er grunden til, at mange får lyst til at tage en lur efter frokost.

- Men i forhold til, hvorfor man bliver træt efter sex, tror jeg dog først og fremmest, det er en tillært vane. Sex finder ofte sted om aftenen før sengetid, og derfor har mange vænnet sig til, at man skal sove bagefter. Og når man så er blevet tilfredsstillet, er man klar til at lukke systemet ned efterfølgende, siger han.

Læs også på Videnskab.dk: Brug soveværelset til søvn og sex

Læs også på Videnskab.dk: Sex? Det klarer klonerne

Læs også på Videnskab.dk: Prostituerede gør det for sex og penge

0 kommentarer
Vis kommentarer