Hvad er bussemænd lavet af?

Alle kender dem, ingen snakker om dem. Men nu tager vi bladet fra næsen for at komme vore nysgerrige læsere til undsætning: hvad er bussemænd egentlig lavet af?

Næsen består af en slimhinde, som udskiller slim eller sekret. Når det slim tørrer, bliver det til skorper, og skorper er lig bussemænd: (Foto: Colourbox.com)
Næsen består af en slimhinde, som udskiller slim eller sekret. Når det slim tørrer, bliver det til skorper, og skorper er lig bussemænd: (Foto: Colourbox.com)

Du snakker måske ikke om det. Du lader næppe andre se dig når det sker. Og du kigger næsten helt sikkert ikke på andre, mens de gør det.

Alligevel er der overvejende stor sandsynlighed for, at du selv gør det engang i mellem.

For vi gør det næsten alle sammen: Piller næse. Graver i snudeskaftet. Renser de nasale luftveje manuelt.

Og piller man næse, bliver man før eller siden konfronteret med 'produktet': Bussemænd.

For nogle er det måske et dilemma hvor man skal gøre af dem, men for alle næsepillere gælder, at bussemænd ikke er til at komme udenom. Hvor uappetitlige de end er.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan undgår fugle at støde sammen i luften?

Bussemænd stammer fra rensningsanlæg
Vores læser, Susie-Ann Spiegelhauer, har en søn på fem år, han kunne godt tænke sig at vide, hvad bussemænd er lavet af, og hvorfor de kommer?

Og så væsentligt et spørgsmål kan videnskab.dk jo ikke lade gå sin næse forbi, så vi har fået en af landets førende eksperter på området, professor ved Københavns Universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet og overlæge ved Rigshospitalets Øre-, næse- og hals-ambulatorie, Christian Buchwald, til at redegøre for de små grønne:

- Bussemænd er tørret sekret. Næsen består af en slimhinde, som udskiller slim eller sekret. Når det slim tørrer, bliver det til skorper, og skorper er lig bussemænd.

Bussemænd er altså indtørret slim. Men hvad er det egentlig, næsen skal bruge alt det slim til?

- Slimhinden medvirker til det såkaldte mukociliære apparat, som er et rensningsanlæg i næsen. Rensningsanlægget virker ved, at der dannes slim, som fanger de partikler der flyver rundt i luften og ind gennem næsen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskellige andre urenheder, forklarer Christian Buchwald, og afslutter:

- Slimen transporteres væk fra næsen via det mukociliære apparat ned i svælget, hvor man synker. Hvis der bliver ubalance i det system, så dannes der skorper. Det er det samme, der sker i øret, når der dannes ørevoks.

Så bussemænd er et overskudsprodukt, der skyldes ubalance i næsens rensningsanlæg. Og når dette overskudsprodukt begynder at klø og irritere, er man altså nødt til at rense ud i rensningsanlægget. Og det foregår som bekendt manuelt.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er tomme kalorier?

0 kommentarer
Vis kommentarer