Første rumvandring ved Hubble

- Det her er fantastisk, jublede astronaut John Grunsfeld, da han i dag trådte ud i rummet for at reparere rumteleskopet Hubble

To astronauter fra den amerikanske rumfærge Atlantis har indledt det første servicebesøg på Hubble-teleskopet siden 2002.

Astronaut John Grunsfeld forlod torsdag Atlantis og begav sig over til teleskopet, som i går blev trukket ind med en robot-arm og placeret i rumfærgens lastrum.

- Det her er fantastisk. Du bliver vild med det, Drew, sagde Grunsfeld, da han kravlede ud af en dør i rumfærgen.

Syv minutter senere fik han selskab af astronaut Drew Feustel, som i modsætning til Grunsfeld aldrig før har været på rumvandring.

Astronauternes første opgave var at udskifte det eneste kamera, som stadig virker på teleskopet, med en forbedret version. De skal desuden udskifte datapaneler, som ikke har virket i et år.

Det er femte gang, at astronauter er blevet sendt op for at reparere og opdatere Hubble-telekopet, som har været i kredsløb om Jorden siden 1990. Det nuværende besøg bliver det formentlig sidste, oplyser rumfartsorganisationen NASA.

Sidst astronauter aflagde rumteleskopet et servicebesøg var i 2002. Planen om at vende tilbage to år senere blev skrinlagt, da rumfærgen Columbia forliste i 2003.

Der er syv astronauter om bord på Atlantis, der mandag blev sendt op fra Cape Canaveral i Florida. Hubble-teleskopet vejer 11 ton og har samlet data svarende til 18 dvd'er hver eneste uge siden 1990

1 af 2 
2 af 2 
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen