Lej et ben i en måned for 1500 dollar

Prisbelønnet japansk opfindelse er nu så udviklet, at mennesker med bevægelseshandicap kan prøve at gå med ekstra robot-ben

Modellerne viste ved præsentationen af HAL i Tokyo, hvordan de kunstige lemmer hjælper til f. eks. at klare trapper. (Foto: AP)
Modellerne viste ved præsentationen af HAL i Tokyo, hvordan de kunstige lemmer hjælper til f. eks. at klare trapper. (Foto: AP)

I 2005 fik universitetet i Tsukuba i Japan sammen med firmaet Cyberdyne inc. tildelt verdens teknologi-pris - World Technology Award - i kategorien 'it hardware'.

Den opfindelse, som udløste prisen, blev kaldt HAL - en forkortelse af 'hybrid assistive limb' (og navnet på computeren i Rumrejsen år 2001).

De gør hvad hjernen vil
Og det betyder 'kombineret hjælpe-lem', hvilket ikke er noget frækt, men helt enkelt et stykke teknologi, som, når det spændes på f. eks. en bevægelseshandicappet persons ben, kan registrere hjernens signaler og oversætte dem til signaler, som teknikken kan forstå, så benet rent faktisk går op ad trappen, hvis det er det, hjernen vil.

Opfindelsen er blevet udviklet siden, og firmaet Cyberdyne - opkaldt efter alle robotfirmaers moder fra Terminator-filmene - kunne i dag i Tokyo præsentere de HAL-produkter, som nu er klar til at møde den 'almindelige' forbruger.

500 ben til leje
Opfinderen, professor ved Tsukuba-universitetet og topchef hos Cyberdyne Yoshiyuki Sankai, lod modeller fremvise de ekstra lemmer, som har vakt betydelig interesse i Europa og i USA, uden at der dog er truffet beslutnig nogen af stederne om at gå ind i produktion af de nye hjælpemidler.

Lemmerne vil nu blive udbudt til leje for interesserede af det japanske firma Daiwa House Industry Co. Firmaet vil, ifølge avisen China Daily, anskaffe 500 ben, som derefter skal kunne lejes for en måned ad gangen til en pris af 2200 amerikanske dollar - lidt over 12.000 danske kroner - for et par, og 1500 dollar (8200 kroner) for en enkelt ben.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere