Chips og cola øger riskoen for kræft i tarmen

Det er ikke kun på vægten, de usunde snacks kan måles. Et nyt studie viser, at energibomberne også øger risikoen for at få tarmkræft

(Foto: David Goldman)
(Foto: David Goldman)

Forskere fra Aberdeen og Edinburgh Universitet har set på, hvad skotske patienter med tarmkræft normalt spiser og ryger samt niveauet af deres fysiske aktivet.

Undersøgelsen bekræftede gamle fund, nemlig at risikoen for tarmkræft øges af rygning, manglende fysisk aktivitet, og hvis flere familiemedlemmer tidligere har haft kræft. Det skriver BBC News ifølge Videnskab.dk.

Læs også hos Videnskab.dk: Staten brænder milliarder af på tvivlsom tarmkræft-screening

Men forskerne identificerede også nogle nye risikofaktorer - heriblandt energifyldte snacks.

Forskerne analyserede diæterne for 2.000 tarmkræftspatienter og sammenlignede det med mad- og drikkeforbruget i den lige så stor sund befolkningsgruppe.

Derudover undersøgte de mere end 170 typer mad, deriblandt frugt, grøntsager, fisk og kød samt energifyldte snacks såsom chokolader, nøder, chips og sukkerfyldte frugtdrinks.

Læs også hos Videnskab.dk: Feder light-sodavand mindre end sodavand med sukker?

De undersøgelser afslørede to tydelige mønstre: Den ene bestod af et højt indtag af frugt, grøntsager og anden sund kost, mens den anden - som kaldes det 'vestlige mønster' - primært bestod af kød, fedt og sukker.

Ikke overraskende, så kunne forskerne se, at der fulgte en mindsket risiko for tarmkræft med den sunde diæt, mens det vestlige mønster førte til en øget risiko.

Studiet er publiceret i tidsskriftet European Journal of Cancer Prevention.

Læs også hos Videnskab.dk:

Frugt og grøntsager er ikke sundt for alle

Motion virker ikke lige godt for alle

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere