Jorden går amok i selvlysende farver

Når en plante får for meget lys, så sker der noget pudsigt. Den udskiller fluorescerende lys, hvilket faktisk er et sundhedstegn. Det fascinerende syn er blevet opfanget af satellitter

(Foto: Knud Erik Christensen)
(Foto: Knud Erik Christensen)

Lys er helt afgørende for, at planter vokser. Lyset er nemlig en af ingredienserne i fotosyntesen, som også er den proces, der får planter til at afgive ilt.

I det her tilfælde er det ikke den livsvigtige ilt, der er interessant. Det er derimod et helt andet biprodukt af fotosyntesen, som forskere fra NASA har fundet en ny metode til at vurdere planters sundhed og aktivitetsniveau ud fra. Under fotosyntesen udskiller planter usynligt lys, som dine øjne ikke kan se. Det er også kaldet fluorescens.

Det fluorescerende lys er et sundhedstegn, som indikerer, at fotosynteserne er aktive i velfungerende planter. Hvis der ikke bliver udskilt lys fra planterne er det et tegn på, at planterne er stressede eller lukker ned.

Se en flot NASA-video med det bølgende lys med gang over hele jordkloden hos Videnskab.dk

Når nu lyset ikke kan ses med det blotte øje, hvordan ved man så, at planterne udskiller det usynlige lys?

Forskerne fra NASA har brugt satellitter til at måle på, hvad der foregår inde i planter – helt ned på celleniveau. Hundredvis af kilometer over Jorden, har satellitterne kunne opfange lyset, som planterne sender fra sig. Et syn, der er fascinerende i sig selv, men billederne kan også bruges til noget. De kan fortælle om, hvor godt planterne fungerer.

Ved at skabe et kort over det fluorescerende lys kan forskerne få rigtig meget information om planternes sundhed. Kortet er lavet af Joanna Joiner og hendes kollegaer fra NASA's Goddard Space Flight Center i Greenbelt.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: ’Skjult verden’ opdaget i Australien

- For første gang er vi i stand til globalt at kortlægge ændringer i fluorescens i løbet af en enkelt måned. Det giver os mulighed for at bruge fluorescens til at observere variationer i længden på vækstsæsonen, fortæller Joanna Joiner til phys.org.

Kortet kan hjælpe landmænd, så de kan opfange de første faresignaler på afgrøder, der er stressede. Det kan også hjælpe økologer til en større forståelse af vegetation og kulstofkredsløb.

- Vores data tyder på, at landsbrugsområder i det midtvestlige USA er nogle af de mest produktive på Jorden. Vi kan nu også sammenligne vores fluorescensmålinger fra satellit med tårn-baserede observationer af planternes optag af kuldioxid.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Bliver lys virkelig reflekteret bedre af is end vand?

Fascinerende video: Se planternes hemmelige eksplosioner

Uddøde dyrearter kan bringes til live igen

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere