Sådan beslutter hjernen, hvad du har lyst til

Hvad bestemmer, hvilken mad vi intuitivt har lyst til at spise? Ny forskning viser, at et særligt område af hjernen reagerer stærkt på synet af mad, vi tidligere har smagt

(Foto: Morten Langkilde)
(Foto: Morten Langkilde)

I hjerneforskningen har man traditionelt tænkt, at bestemte mentale funktioner er tilknyttet bestemte hjerneområder. Tanken om, at et område, som var knyttet til syn, også kunne være knyttet til lyst, falder altså ikke ind under denne opfattelse.

Men en ny undersøgelse viser overraskende, at et område i hjernen, der normalt har været forbundet med behandling af synsindtryk, reagerer stærkere, når vi kigger på mad, vi tidligere har smagt og kan lide, end når vi kigger på mad, vi ikke kender. Det udfordrer den traditionelle opfattelse af hjernen og dens funktioner.

Det skriver Videnskab.dk

- Synshjernen har ikke umiddelbart med lyst at gøre, så det er meget underligt, at der er øget aktivitet i den, bare fordi folk kigger på en madvare, de kender og kan lide. Aktiviteten er samtidig så hurtig, at den sker, før folk er bevidste om, hvad de kigger på, siger Per Møller, som er lektor på Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Han er en af de danske forskere bag undersøgelsen.

Den øgede aktivitet i synshjernen kan meget vel påvirke vores madvalg på en ubevidst måde, mener Per Møller. Forskere fra Københavns Universitet, Hvidovre Hospital og University of Missouri målte 19 forsøgsdeltageres hjerneaktivitet med metoden EEG (se faktaboks), mens deltagerne kiggede på billeder af yoghurt, de endnu ikke havde smagt.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Derefter gav forskerne deltagerne tre skefulde af yoghurt. Forsøgspersonerne blev samtidig bedt om at vurdere, hvor godt de kunne lide yoghurten. Alle deltagerne var meget positive omkring smagen.

Næste dag målte forskerne igen deltagernes hjerneaktivitet, når de kiggede på billeder af yoghurten, og sammenlignede så de to målinger. Sammenligningen viste, at det visuelle cortex, eller synshjernen, nu reagerede meget kraftigere, når deltagerne kiggede på yoghurt-billederne.

Samtidig var reaktionen så hurtig, at den skete, før deltagerne var bevidste om, hvad de kiggede på, beretter forskerne bag undersøgelsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Din hjerne belønner dig for at se porno

Målingerne viste, at reaktionen i hjernen skete 2-300 millisekunder efter, at billedet var blevet vist. Det er så hurtigt, at aktiviteten har fundet sted, før folk kan have været bevidste om, hvad de kiggede på, mener lektor Per Møller, der har været med til at udføre undersøgelsen.

Vores hjerne er som udgangspunkt magen til den hjerne, vores stenalderforfædre havde. Den er derfor primært formet til at være i naturen, hvor fødevarer ikke blev udvalgt, pakket og sat på hylden i et supermarked for os, og hvor nogle ting kunne være giftige.

- Vi har en hjerne, der har udviklet sig til at navigere i den vilde naturs udbud af mere eller mindre spiselige ting. Det har gjort, at vi lynhurtigt med øjnene kan identificere mad, ud fra hvad vi tidligere har spist og har kunnet tåle og lide, siger Per Møller.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sæd påvirker muligvis kvinders hjerne

Porno slukker en del af kvindens hjerne

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere