Cykelhjelmens effekt er overvurderet

Cykelhjelme beskytter ikke så godt, som vi troede. Deres effekt ser ud til at være blevet dårligere, og faktisk lader det til, at de på nogle punkter rent faktisk øger risikoen for skader

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)

Flere og flere skolebørn kører rundt med cykelhjelm. Men meget tyder på, at hjelmene ikke er lige så effektive, som forskningen hidtil har vist. Det mener trafikforsker Rune Elvik, der er forskningsleder ved Transportøkonomisk Institutt i Oslo og professor ved Aalborg Universitet.

Han har i et studie undersøgt et tidligere metastudie af cykelhjelmes effektivitet lavet af tre australske forskere i 2001, der viste, at en cykelhjelm kunne reducere risikoen for skader på hovedet med 60 procent. Rune Elviks nye analyse peger på, at cykelhjelme godt nok reducerer risikoen for skader på hovedet, men langt fra så meget som tidligere vurderet.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan læse hele artiklen om cykelhjelmens hidtil ukendte svagheder

Rune Elvik fandt blandt andet ud af, at de nyeste studier i metaanalysen fra 2001 viste en svagere effekt af hjelmene, end de ældre studier gjorde. Den mindskede effekt af hjelmene i de nyere studier fik Rune Elvik til at interessere sig for, om den tendens var fortsat i de studier, der var publiceret efter analysen.

Rune Elvik tilføjede fire nye studier til den oprindelige analyse, og tendensen fortsatte: Effekten i de nye studier var simpelthen mindre end i de gamle, og den samlede vurdering af hjelmenes effektivitet blev yderligere reduceret.

Hvis man kigger på hjelmenes samlede effekt på skader på hoved, ansigt og nakke, så vurderer Rune Elvik, at hjelmene snarere lader til at reducere risikoen med 33 procent, altså omtrent en halvering af effekten i forhold til det oprindelige studie.

Læs også hos Videnskab.dk: Cykelhjelmen stinker af rådne æg, når den skal skiftes ud

Kigger man udelukkende på de studier, der er publiceret efter år 2000 og tager statistisk højde for, at tidsskrifterne i mindre grad publicerer studier, der peger på en begrænset effekt af hjelmene, så forsvinder den samlede effekt af hjelmene ifølge Rune Elvik fuldstændigt.

Hvis man kigger nærmere på de enkelte skader er der dog ifølge Rune Elvik noget, der tyder på, at hjelmene beskytter bedre mod de alvorligere skader end mod de mindre alvorlige skader:

- I forhold til hovedskader, så er der stadig en klar nedgang i skaderne, når man bærer hjelm. Men hvis man for eksempel kigger på skader af nakke og hals, så tyder alle studier på en hvis øget risiko for skader, når man kører med hjelm.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Derfor føles hjemturen altid kortere

Varmer hjerner giver dårligere præstationer

Hvorfor er det så sjovt at smadre ting?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere