Forskere bringer liv i gigantisk dinosaur

Forskere har ved hjælp af computersimuleringer bragt digitalt liv i en kæmpemæssig dinosaur, som levede for 94 millioner år siden

(Arkivfoto)
(Arkivfoto)

Den var 40 meter lang, vejede 80 tons og døde for over 94 millioner år siden. Alligevel har den gigantiske dinosaurus Argentinosaurus A. huinculensis for nyligt været ude og gå en tur - dog kun på en computerskærm.

Det er forskere fra The University of Manchester i samarbejde med argentinske kolleger, der har lavet computersimuleringen af kæmpens gang, som du kan se i en fascinerende video hos Videnskab.dk

Men videoen er mere end bare en animation. Det er en naturtro efterligning af, hvordan Argentinosauren i kridttiden bevægede sig rundt i hvad er nu kaldes Patagonia, Sydamerika.

Computersimuleringen er baseret på alle de små stumper af information, som forskerne har om dinosauren, blandt andet samlet ud fra viden om og laserscanninger af selve fossilet. Derudfra kan forskernes egen software, der kaldes GaitSym udregne det mest sandsynlige bevægelsesmønster.

Læs også hos Videnskab.dk: Rygter: Rotte fundet på Mars

En del af grunden til at Argentinosaurens gang er interessant at simulere, er at forskere har tvivlet på, at den overhovedet kunne gå. Med den længde og vægt burde det ikke være fysisk muligt, men det kan forskernes computersimulation altså nu bevise, at det er.

Ifølge en artikel udgivet af The University of Manchester havde det store fortidsdyr en topfart på to meter i sekundet.

Læs også hos Videnskab.dk: Se billederne: ’Skjult verden’ fundet i Australien

Forskerne undersøger også nulevende dyrs bevægelsesevne, men i fremtiden vil de se nærmere på andre dinosaurers gang, blandt andet Triceratops, Brachiosaurus og Tyrannosaurus Rex.

Ved at forstå hvordan dyr i fortiden bevægede sig, kan forskerne få en bedre forståelse for, hvordan dyr i dag bevæger sig. Det er eksempelvis nyttig viden, hvis man vil forsøge at undgå skader eller bygge nye ben til robotter.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Farverne på dinofjer fundet

Blodrester fundet i 46 mio. år gammel myg

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere