Tonstung satellit har ramt jorden

Goce-satellitten løb tør for brændstof efter fire år i kredsløb om jorden

(ESA)
(ESA)

Ved 1-tiden natten til mandag styrtede en satellit fra den europæiske rumfartsorganisation ESA som forventet ned på jorden.

Kontrolcenteret på jorden modtog det sidste livstegn fra Goce-satellitten klokken 00.42, da den befandt sig 120 kilometer over Antarktis. Da blev det anslået, at stumperne ville falde ned i nærheden af Den Indiske Ocean og Indonesien.

Det er dog endnu uklart, hvor satellitten ramte jorden. Det formodedes imidlertid, at cirka 75 procent af satellitten brændte op på sin vej gennem atmosfæren.

ESA oplyser i en pressemeddelelse, at der foreløbigt ikke er meldinger om skader som følge af satellittens nedslag.

Satellitten er på grund at sit design blevet betegnet som 'rummets Ferrari'. Goce-satellitten var også på størrelse med en sportsvogn og vejede 1100 kilo.

Det danske rigspoliti har i en pressemeddelelse meldt ud, at myndighederne følger situationen, men intet tyder på, at satellitten slog ned i Danmark.

Satellitten blev sendt op fra Rusland i marts 2009 for at kortlægge Jordens tyngdefelt. For få dage siden løb satellitten tør for brændstof.

- Goce har givet os et forbedret kendskab til Jordens tyngdefelt. Specielt er kendskabet til den flade, kaldet geoiden, der svarer til en havoverflade uden tidevand, havstrømme og temperaturvariationer, blevet voldsomt forbedret, fortæller professor og ekspert i Jordens tyngdekraft Carl Christian Tscherning til Videnskab.dk.

- Det vigtigste resultat er, at vi nu kan se havstrømmes beliggenhed og hastighed med større nøjagtighed end før. Vi kan se, hvordan havstrømmene transporterer rundt med koldt og varmt vand. Det er meget vigtigt i forhold til forståelsen af klimaet, siger Carl Christian Tscherning.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere