Top-10: Her er årets vildeste forskning

2013 har bragt mange spændende forskningsresultater med sig. Her får du en top-10 over de vildeste, de skøreste og ikke mindst bedste forskningsresultater fra året, der gik. Og så får du endda mulighed for at stemme på din favorit

(Arkivfoto: Boris Roessler)
(Arkivfoto: Boris Roessler)

Hvem skal have æren for at have frembragt det bedsteforskningsresultat i 2013? Der er rigtig mange gode at vælge imellem – her får du en top 10 ud af 56 indstillede resultater til Årets Danske Forskningsresultat.

Rækkefølgen på de 10 er tilfældig, eftersom der endnu ikke foreligger et resultat af afstemningen.

Den skal du nemlig være med til at afgøre hos Videnskab.dk, hvor du kan læse mere om de enkelte forskningsresultater og stemme på din favorit

1. ’Babyer har bevidsthed som voksne’: Helt små børn har en bevidsthed, selvom de ikke kan tale. Det har forskere fundet ud af gennem undersøgelser af de elektriske signaler i babyers hjerner.

2. ’Livets historie skal skrives om med 700 millioner år’: Fund af verdens ældste jordbund putter ilt i atmosfæren allerede for tre milliarder år siden. Dermed vrimlede Jorden med liv 700 millioner år tidligere end hidtil antaget.

3. ’Voks og harpiks skader berømte kunstværker’: Forskning viser, at den udbredte brug af voks- og harpiksdubleringer (placering af et støttelærred bag på et maleri) op gennem 1900-tallet på store dele af den vestlige malerkunst kan gøre langt større skade på kunstværkerne end tidligere antaget.

Læs også hos Videnskab.dk: Simpel visuel test kan afsløre din IQ

4. ’Unikke billeder viser nye sider af natriumkalium-pumpen’: Natriumkalium-pumpen er en livsvigtig del af vores celler, men den er så lillebitte, at den ikke engang kan ses i et mikroskop. Ved hjælp af særlige røntgenbilleder er det lykkedes danske forskere at kortlægge pumpens struktur.

5. ’Forsker: Træets højde bestemmer bladets størrelse’: Dansk Harvard-forsker har fundet en sammenhæng mellem træers højde og grænsen for, hvor store eller små deres blade kan blive.

6. ’Dansker bag effektivt våben i jagten på ny fysik’: I partikelacceleratoren LHC smadres protoner sammen med så stor kraft, at helt nye og hidtil ukendte partikler kan opstå. Nu har en ph.d.-studerende fra Syddansk Universitet været med til at udvikle en metode, der gør det lettere at genkende de nye partikler, hvis de dukker op.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

7. ’700.000 år gammel hest får sin arvemasse kortlagt’: En verdensrekord inden for DNA-forskning kaldte man det, da forskere kortlagte den hidtil ældste arvemasse fra et fortidsvæsen nogensinde. De analyserede arvemassen i knoglerester fra en nedfrossen canadisk hest, der levede for ca. 700.000 år siden. Ved at sammenligne med prøver fra nulevende heste kunne de opstille en genetisk tidslinje for hesten, som fortæller, hvordan den har udviklet sig gennem historien.

8. ’Billigere brintbiler med nyt design af brændselsceller’: Forskere har vist, hvordan man kan bygge brændselsceller, der producerer lige så meget strøm som de gængse, selv om de indeholder markant mindre af det kostbare og sjældne ædelmetal platin.

9. ’Forskere opdager: Skønhedscremens liposomer virker ikke’: Mange skønhedscremer indeholder såkaldte liposomer – små hule partikler, der skulle være i stand til at transportere aktive, forskønnende stoffer dybt ind i huden, hvor de kan bidrage til væsentlige ændringer i hudens struktur. F.eks. hævder mange cremer at kunne transportere opstrammende, smidiggørende og rynkeudglattende stoffer ind i huden på denne måde. Men det kan de slet ikke.

10. ’Afgørende ny viden om årsagen til migræne’: Danske forskere afslører, at vi i årtier har misforstået årsagen til migræne-hovedpine.

Læs også hos Videnskab.dk: Test: Hvor god er du til norsk og svensk?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere