Mystisk: 8-årigs allergi forsvundet efter transplantation

Hvordan kan en knoglemarvstransplantation for leukæmi kurere nogen for jordnøddeallergi? Det er der ikke rigtig nogen, der kan svare på, men det gjorde den

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

En 8-årig dreng blev kureret for sin jordnøddeallergi, da han fik en knoglemarvstransplantation for leukæmi. Det rapporterer en amerikansk læge ifølge MedPage Today.

Du kan læse den fascinerende fortælling hos Videnskab.dk

I 2005 rapporterede engelske forskere om et lignende tilfælde, og den amerikanske læge - ph.d. Yong Lauo fra hospitalskæden North Shore LIJ Health System i New York - bemærker, at man flere gange har observeret den modsatte effekt; at folk udvikler en allergi efter en transplantation.

Beretningen minder desuden om erfaringen fra en stamcelletransplantation, som tilsyneladende kurerede en mand for HIV.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor får vi allergi

Mens det altså er muligt at finde paralleller til historien, er det sværere at finde en åbenlys vej videre fra den. Det er næppe sandsynligt, at læger vil begynde at transplantere knoglemarv ud og ind af folk for at kurere en allergi. Det er både dyrt, besværligt og potentielt farligt.

Til gengæld kan det måske vise en vej mod en mere jordnær kur mod jordnøddeallergi, spekulerer overlæge Paul Dowling fra Children's Mercy Hospital in Kansas.

- Hvis vi bedre kan forstå mekanismen bag, kan vi måske finde en måde at modificere nogle af de T-celler, der påvirker allergien, siger Paul Dowling.

Læs også hos Videnskab.dk: Tag en sprøjte – og bliv fri for allergi

Det hører med, at beretningen om den 8-årige dreng for nu kun bygger på lægens observationer og er det bedste bud på en årsagssammenhæng.

Forløbet er beskrevet i et abstract, der for nu kun er fremlagt på en konference i en stor amerikansk forening for sundhedsfolk og dermed ikke er offentliggjort i et tidsskrift, hvor kolleger ellers ville se materialet igennem for at 'godkende' sammenhængen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Bæ-transplantation helbreder modbydelig diarré

Hvorfor er lorten brun?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere