Derfor kan de skarpe knive ikke tåle opvaskemaskinen

Hvorfor bliver køkkenknive sløve af at være i opvaskemaskinen? Her får du videnskabens forklaring på, hvad der kan ske med dine knive i opvaskeren

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Når man står i køkkenet og skal snitte og skære, er der ikke noget bedre end en nyslebet, moderne køkkenkniv, der er – nårh-ja, knivskarp og solid.

Til gengæld virker det næsten utrolig gammeldags, at man ikke må putte yndlingskøkkenværktøjet i opvaskemaskinen sammen med det øvrige køkkengrej, men død og pine skal vaske den op i hånden, for ”ellers bliver den sløv”.

Men passer det virkelig? Og hvordan kan det i så fald være? Svaret er ikke helt ligetil. Knive kan godt blive sløve i opvaskemaskinen, men nogle knive er mere udsatte end andre, fordi producenterne skal vægte forskellige hensyn op mod hinanden, skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-bliver-knive-slove-i-opvaskemaskinen

Det fulde svar giver lektor Grethe Winther fra DTU Mekanik, Institut for Mekanisk Teknologi. Hun fortæller, at en køkkenkniv i dag skal kunne holde til mange ting. Den skal blandt andet:

• Have en skarp og tynd knivsæg, så man kan skære fint

• Være stenhård og slidstærk, men samtidig kunne modstå slag, så den kan klare store belastninger som f.eks. at hakke mandler på et hårdt underlag, uden at der kommer mærker i æggen

• Være så rustfri som muligt

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan skal svinet skæres

Desværre strider nogle af ønskerne mod hinanden. Hvis man vil have en skarp og stærk kniv, vil man gerne holde mængden af krom i kniven nede. Men hvis man gerne vil beskytte sin kniv mod rust, er det tværtimod smart at tilsætte ekstra krom til stålet.

Og hvis man gerne vil holde sin kniv skarp i lang tid, vil man rigtigt gerne holde den fri for rust.

- Æggen får sin slidstyrke af små hårde kulstofforbindelser, karbider, der ligger som partikler i det blødere metal. Hvis metallet omkring karbiderne korroderer, kan karbiderne falde ud, hvilket hurtigt vil give en sløvere kniv, forklarer Grethe Winther.

Læs også hos Videnskab.dk: Opvaskemiddel ødelægger din boblende champagne

Vi gentager lige budskabet: Hvis man gerne vil holde sin kniv skarp, så undgå rust!

Rust i opvaskemaskinen kan komme fra maskinen selv, fra andre materialer med rust, eller det kan opstå på kniven selv.

Rust kan opstå, når kniven har været udsat for vand i lang tid, men det vil nok nærmere opstå på grund af de stærke kemikalier, man bruger i opvaskemaskinen, sammenlignet med en håndopvask.

- Opvaskemaskinen bygger jo i højere grad på kemi end håndopvask, hvor opvaskebørsten tager det meste, bemærker Grethe Winther.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Din opvaskemaskine er fyldt med svampe

Hvordan dræber man bakterier på legetøj?

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere