Danske satellitter skal på stor europæisk rummission

Danske videnskabsmænd står bag tre satellitter, der fredag sendes op fra en base i Rusland

Tre danske satellitter sendes fredag op på rumrejse efter flere ugers forsinkelse. Projektet går under navnet Swarm og skal gøre os klogere på Jordens magnetfelt.

- Swarm skal lave de mest nøjagtige opmålinger af Jordens magnetfelt. Så skal vi prøve at tolke disse målinger, siger Nils Olsen, der er professor i geofysik på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Satellittrioen sendes af sted fra rumcentret Plesetsk i Rusland og skal tage over fra den danske Ørsted-satellit, der må siges at have gjort sin pligt med over 15 års målinger fra rummet.

Swarm-projektet er dermed en opgraderet version af Ørsted-satellitten, som danske videnskabsmænd og ingeniører står bag.

Og ifølge professoren bliver målingerne 10 gange mere præcise med de tre satellitter, der skal flyve i flok.

- To af satellitterne flyver tæt ved siden af hinanden, og det giver en slags stereosyn. Det er klart, at man ser bedre med to øjne end med et enkelt, siger Nils Olsen.

150 millioner euro, svarende til over en milliard kroner, er prisen på projektet. ESA (European Space Agency) har godkendt danskernes satellitter og taget projektet under sine vinger.

- Det er første gang, at et lille land som Danmark kan overbevise ESA om at bruge et dansk forslag til en hel ETA-mission, siger professoren.

Ud over at data fra satellitterne skal bruges til forskning, skal de præcise målinger også bruges til navigation.

- Man har brug for nøjagtige magnetfeltsmodeller i forbindelse med navigation. Kigger man på et kompas, peger det ikke præcist mod det geografiske nord. Der er en misvisning. Den misvisning forandrer sig med tiden, og den skal man kende, siger han.

Et kompas retter sig imod den magnetiske nordpol, og med nøjagtige målinger kan man justere og fastlægge beliggenheden af den geografiske nordpol.

Man regner med, at Swarm-satellitterne leverer resultater i mindst fem år.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere