Er julemanden en troværdig mand?

Hvad ville du tænke om julemanden, hvis du mødte ham på gaden? Danske forskere har undersøgt, om Julemanden er troværdig og venlig. Giv din egen vurdering her

(Foto: Tobias Nørgaard Pedersen)
(Foto: Tobias Nørgaard Pedersen)

Det kan godt være, du påstår, at du ikke tror på Julemanden. Men ny dansk forskning viser, at han faktisk bliver opfattet lige så troværdig som lægen.

Det opsigtsvækkende forskningsresultat er fundet af forskere fra Glostrup Hospital og netop offentliggjort i Ugeskrift for Lægers særlige Julenummer om Medicinsk Humor.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du selv kan være med til at vurdere, hvor troværdig og venlig, du synes julemanden ser ud i forhold til en læge

Forskerne gik sammen på tværs af traditionelle forskningsskel for at undersøge et vigtigt spørgsmål, fortæller ph.d.-studerende ved hospitalet, Faisal Mohammad Amin.

- Vi tænkte’gad vide, hvor troværdig Julemanden egentlig er?’ Det syntes vi, kunne være sjovt at undersøge. Heldigvis har vi på universitetet en venlig professor med hvidt skæg, som kunne hjælpe os.

Og da læger normalt har høj troværdighed i samfundet, kunne vi bruge ham i undersøgelsen. Det viste sig, at folk synes, professoren var lige så troværdig i et julemandskostume som i sin lægekittel, siger Faisal Mohammad Amin, der normalt forsker i migræne-hovedpine.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvorfor er der kanel i alting til jul – og er det farligt?

Forskerne indspillede to korte videoer af professoren med det hvide skæg. I begge fortalte han den samme sejler-historie i det samme tonefald og med samme mimik. Men:

  • I den ene video var han iført et julemandskostume.
  • I den anden en hvid lægekittel.

- Vi brugte meget tid på at finde en historie, der hverken handlede om Julemandens eller lægens fagfelt. Hvis han for eksempel fortalte om sygdom, så ville lægen jo helt sikkert virke mere troværdig end Julemanden, fortæller Faisal Mohammad Amin.

Videoerne blev lagt på hver deres Ipad, og to par forskere tog til Glostrup Storcenter. Hvert par viste deres video til 26 tilfældige mennesker. I alt så 52 mennesker en video.

Læs også hos Videnskab.dk: Få styr på myterne om julemanden

Uanset hvilken af videoerne folk havde set, fik de efterfølgende det samme spørgeskema. I det skulle de fortælle om deres opfattelse af sejler-historien og fortælleren. Blandt andet skulle folk vurdere fortællerens troværdighed og venlighed på en skala fra 0-10.

- Når man tog højde for statistiske forhold – nemlig, at folk var meget uenige – var der ingen signifikant forskel på de tos troværdighed, fortæller Faisal Mohammad Amin.

  • Lægen fik i alt 176 point (ud af 260 mulige)
  • Julemanden fik i alt 154 point

Undersøgelsen viste også, at folk opfattede Julemanden som mere venlig end lægen.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kan hele Jorden få hvid jul?

Du må godt afsløre julemanden

Selvfølgelig findes julemanden!

0 kommentarer
Vis kommentarer