Julefrokosten afslører din plads i hierarkiet

I Danmark er alkohol en fast del af sæsonens julefrokoster. Men der er stor forskel på, hvilken alkohol medarbejdere med høj og lav status i en virksomhed drikker, viser nyt dansk studie

Arkivfoto: (Martin Lehmann)
Arkivfoto: (Martin Lehmann)

Med sæsonen for julefrokoster skudt i gang, kan det være rart at vide, hvilke signaler ens omgang med alkohol sender på arbejdspladsen.

Skal du for eksempel bestille en Mojito eller en Cosmopolitan i baren, eller sender en Brandbil eller en Rom & Cola et bedre signal, hvis man gerne vil ligne en medarbejder med en fremtid i virksomhedens højere lag?

Der er nemlig en klar sammenhæng mellem, hvordan du bruger alkohol og ikke mindst, hvilken alkohol du drikker, og hvor du er placeret i en virksomheds hierarki. Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se alle do’s and dont’s til julefrokosten:

Det nye studie er baseret på en omfattende undersøgelse af 1.442 medarbejdere fra en større sjællandsk virksomhed. Forskerne har indsamlet en lang række oplysninger, der indikerer, om de har en høj eller lav status i virksomheden og i samfundet generelt.

Ved at sammenholde de oplysninger med medarbejdernes forbrug af alkohol kan forskerne vise, hvordan der er en klar sammenhæng mellem status og alkoholforbrug. For eksempel viser studiet, at nogle alkoholtyper simpelthen signalerer større prestige end andre.

Nogle ting forklares af økonomiske forhold. Dyr vin er naturligvis mest forbeholdt folk i virksomhedens øverste lag.

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor øger nikotin lysten til alkohol

Men studiet viser, at der også er en forbindelse mellem folk med lav status i virksomheden og de traditionelle værtshus-drikke som Irsk Kaffe«, Rom & Cola, en såkaldt Smølf (blue Curacao med flødeskum) eller en Brandbil (Jägermeister med hindbær-brus), selvom studiet faktisk viser, at det især er de højtuddannede, der går på værtshuse.

Medarbejderne øverst i hierarkiet nævner til gengæld cocktails med udenlandske navne som Mojito, Long Island Ice Tea og Cosmopolitan, som den type alkohol, de foretrækker.

Men hvis du vil på sikker grund statusmæssigt, så skal du selvfølgelig også have forstand på vin:

Læs også hos Videnskab.dk: Derfor får kaffe og alkohol dig til at tisse

- Vi ser en del personer med en lavere status, der simpelthen siger 'nej tak' til vin, og det ser man stort set ikke blandt folk med høj status, som gerne også har forstand på forskellige druesorter. På den måde fungerer vinen stadig som en klassemarkør i Danmark, siger Margaretha Järvinen, der er professor i sociologi på Københavns Universitet og ansat ved SFI – Det nationale forskningscenter for velfærd.

Omvendt skal du måske tøve med at bestille en Masterbrew eller en elefantbajer til årets julefrokost. Undersøgelsen viser nemlig, at hvor vin og øl fra de utallige nye mikrobryggerier signalerer en høj position, så er der en sammenhæng mellem de traditionelle danske stærkøl og lav status.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Alkoholglæde giver højere alkoholforbrug

Ti myter om alkohol: Tømmermænd

Ti myter om alkohol: Branderten

0 kommentarer
Vis kommentarer